Baru tau ketam Takleh makan

Risau pulak smlm ada makan ketam . Baru tau dlm apps ni Takleh makan. ? since hamil baru kali ni makan. Doakan baby takde apa apa ?

26 Balas

Suami saya jual macam2 seafood trmasuk ketam, ni baru saya makan ketam rebus 2 ekor besar lak tu😂 dulu memula saya takut jugak.. pastu tanya doc, alhamdulillah dia cakap ok je makan. Lagipun ketam ada orang kalau makan banyak dia boleh jadi alahan gatal2 masa pregnant. Makan je sis. Nanti dah brpantang lagi takleh😂. Saya makan pun brpada pada lah..

sy hari3 makan ketam..mknn laut yg lain pun sme...alhamdulillah tkde pape...ayah sy kelaut hari3...jd mknn laut tu fresh2 mmg sy makan...tkde pape la...fikir baik aje...anak sy dlm perut..bile sy makan ketam...nti die gerak2 die tendang2..sy suka tgk..blh je kite nk makan ape...cuma.jgn byk sgt...

Sy pon bru tau ketam xboleh makan dlm aps ni.. Padahal da berhari2 sy bantai ketam.. Haha.. Xape la.. Jgn risau sgt k.. Mak sy kata kalau nak makan ape2 tu makan je xpayah fikir bkn2.. Buat xtau je.. Insyallah okay.. Lgpon antibody kite xsama ade yg ok ade yg xok..ade kwn sy tu rilex je makan nenas.. 😅

Positifkan minda. Jgn ingat lg tentang kesilapan secara tak sengaja sis tu. Sbb saya pun pernah tersilap dlm pengambilan makanan. Termakan yg dh expired tempoh lebih dr 3 bulan. Apa yg saya fikirkan Allah sebaik2 penyelamat & saya hanya bergantung pd Allah yg menghidupkan. Alhamdulillah, baby saya ok.

Sy pn mkn ja,sbb lain sikit aura klu teringin. .tp ada org xle tima,klu mkn ketam perut sakit2,tp sy ok shj. .tp ptua org dlu2 xbaik mkn ketam sbb nt air liur baby byk. . Tp sy alhamdullillah ank 1st mmg suka mkn ketam,tp baby ok ja,air liur dia xlh hri2 meleleh. .

4y ago

Alhamdulillah ok tq

Boleh makan sis. Takde apa2 tu. Semua benda boleh makan sis. Apa sis nak makan, sis makan. Tp berpada-pada. Jgn melampau sgt. Nanti time pantang baru sis risaukan psal makanan.

Sya pun ada terfikir bole ke tdk org mngandung mkn ketam..sya ada mkn ketam tapi sikit jer sbab ragu2 kan..sekali tu jer sya ada mkn..

Masa sye pregnant anak sulung,sye memang makan seafood terutamanya ketam.. Betul2 nak sangat2.. Alhamdulillah elok je 😊

Eh. Knp plak xblh mkn? Xtau la pulak. Alhamdulillah xde ape. Jgn risau sgt ye. Doa yg baik2 je. Insyaallah xde pape

ketam mentah baru tak boleh sis... sy mengandung ni ada juga makan ketam, dalam 7 8 ekor juga. 😅