Harini sy dah 32w5d ..tp disahkan ada kencing manis plk, mcm ² sy pikir..

Risau dgn bby..bhya ke kalau ada kencing manis ni?

2 Balas

kencing manis ada btk risiko sis.. kena jaga ...nnt nurse akan terangkan.. sy pun ada gdm... tapi sy gdm on diet control..buat bsp 2 minggu sekali... bacaan kalau cantik... x da masalah..... control makan je... kalau x cantik dctr akan on ubat/insulin..kalau gdm on ubat/ insulin kena bersalin 38 minggu..kalau gdm on diet boleh tunggu sampai due date😁... tapi skrng sis dh 32 minggu kan.. xlama lagi dh bolh salin..sy since kandungan 4bulan dh detect gdm... n buat bsp...

2y ago

terima kasih atas penerangan..hehe sy rasa sy pon gdm on diet control jgk kot..nurse belum bgtw apa apa lgi..kne Bt BSP 31.1 ni ..sy dh mula control mkn ..minum air manis pon dh x sgt

ikut saranan doktor utk jaga makan, buat diet control. nanti kena cek bsp. kalau salah satu bacaan tak cantik, doktor akan decide nak on ubat/insulin.

2y ago

takpe buat bsp betul2 dulu ye. selalu kk bg peluang 2x utk tgk bacaan tu. kalau kali ke-3 masih tak ok, baru doktor yg bgtahu on ubat/insulin. kdg ada doktor terus on insulin. mcm sy, doktor bg ubat dulu. & Alhamdulillah dah terkawal.