Tali pusat baby dah 21hari

Risau dah momy, tali pusat anak belom tanggal. Ada ke sama mcm saya?

4 Balas

based on pengalaman saya, ank saya baru2 ni keluar hospital lambat so selamat kat hospital tak mandi. bila dpt balik rumah baru mandi and pusat luruh hari ke 15. beza dgn ank2 sy sebelum ni. mmg luruh awal. tanya nurse dia kata normal sbb baby sy dpt mandi lambt

5mo ago

ye saya pun tak terpikir sbb tak mandi. tapi mmg lepas mandi baru tali pusat tu kecut. betul atau tak teori tu sy pun tak pasti. tapi gitu la nurse kk yg melawat tu bgtahu 😅😅

Nurse tempat saya cakap nak cepat tanggal kena selalu letak ubat tali pusat tu, die suggest sehari 4 kali dan pastikan tali pusat tu sentiasa kering. Tapi saya setiap kali tukar pampers saya cuci sebab takut ada jangkitan kuman pula.

Siap tuang ubat tu lagi kat pusat dia... Tak kira berapa kali. Tukar pempers Lap2 pusat. Lepas tu tuang ubat. Tapi kering bersih elok lagi tali pusat dia.

letak x ubat tali pusat tu?

5mo ago

awk blh tanya kkia dlu, sbb bkaitan dgn bby, bawa buku sekali. takut misi suruh jumpa dktr dlu. tali pusat patut luruh dlm 7 hari lps bsalin klu pkai ubt tu btul2. pkai ubt tu xleh sikit2.