BELUM TANGGAL TALI PUSAT

Macam mana kalau baby belum tanggal tali pusat ? Dah 20 hari

4 Balas

Baby k.ngah sy jd mcm tu dulu. Mak sy ajar cuci tali pusat tu bersih2 n keringkan. pastu cuci guna pencuci cecair tali pusat tu. sblm pakai pampers ada minyak gamat/minyak merpati putih oles sikit2 keliling tali pusat. buat setiap kali tukar pampers. Kakak sy ikut mak ajar 3 hari kemudian luruh sendiri tali pusat tu. insyaAllah.

Tempoh normal untuk tali pusat luruh ialah dalam masa 3 minggu. Selepas 3 minggu tak luruh, perlu rujuk dengan doktor.

Rajin2 je sapu ubat tu..sapu byk kali dlm sehari pn xpa.. lepas sapu jgn lap pula.. biar kering sendiri msuk dlm

Dah cuba lap bagi kering tak pusat tiap kali mandi sis? Kena selalu kering ya cuci pusat baby. InshaAllah tanggal nanti

4mo ago

Kering. Tapi ada sapu ubat dia tu.