Bagaimana reaksi suami apabila tahu anda mengandung?
Voice your Opinion
Terkejut dan excited!
Biasa-biasa je
Takut dan tidak bersedia
Pengsan

21549 respon

239 Balas

Encik suami 'Terkejut dan excited '. Sebelum ni pernah x dtg seminggu period lepastu sy g watson beli testkit. Keesokan sy period😂 Rasa mcm blur pulak kejap sebab sy yg beria suruh dia beli testkit masa di watson tup² esoknya period🤣 Lepastu next month mcm biasa dtg bulan , next month nya lagi lewat seminggu lagi , sy dah xberia mcm bulan sbelum nya . Sy kata dalam hati ala lewat kejap ja ni, nnt dtg la period ni. Last² tak sedar dah 2minggu xmai period. Sy pn dah x sedar sbb sedapkan hati xlama dtg la period tu🤣🤣 Ipar sy dan mak mentua yg tegur suami, "kenapa isteri kamu mcm penat semacam ja tu, mungkin ada isi" Gurau mereka 😂.. sbb bertandang g rumah mak mentua dgn wajah yg pucat lesu, mcm mgantuk pun ya , mcm lemas pun ye jugak.🤣 Sy sedapkan hati ' sy awal sgt bangun td subuh ni. then lepas subuh xtido dah smpai ke petang . . tu yg mcm penat smcm' sy kata kat suami mcm tu bila suami ujarkan soalan² dr mak dia dan kakak ipar dia 🤣 bila sbelum tido malam . lepastu part yg suami smpaikan ADA ISI yg buat sy takut sikit dgr. Trus teringat period xmai lama dah . Bila tgk apps period punya dh delay 2weeks kata apps. Ya allah . Lama jugak kata dalam hati. Malam tu sy tak tenang tido sbb nak tunggu subuh punya pasal nak buat test air kencing. Serius taklena tido 🤣 subuh tu sy dgn perasaan was² dan takut try buat testkit dekat bilik air. Then seminit berdesup 2LINE terang naik. Subhanallah dgn izin Allah swt sy dah ada baby dalam rahim🤧 tak sangka sy. Sy tunjuk dekat suami testkit, suami tdiam , dua2 kami speechless. Entah perasaan apa ka itu. Pagi tu jugak kmi dua try g kkia. Alhamdulillah sah positif. Family dua belah pihak pn happy dgr, betul la andaian mak mentua , ipar dan mak sy sbelum ni . Sy mcm berisi. 🤣 Kuat instinct mereka . Alhamdulillah

sy baru je sebulan kawin ,,msuk bulan kedua tu sy trpaksa balik ke rumah sewa sebab nk sambung habiskan belajar ..suami pun daa masuk kerja ..sy sedar sy pregnant bila sy lewat 1mggu period ..sy cek naik double line tp line yg kedua tu samar² lagi ..pstu kwn ckp jgn percaya sgt kdg test tu tk btul ..dia sruh sy cek pulk pagi² tu then sy bngun ,still sma result ..kbetulan hri tu sy nk kluar dating dgn husb,husb dtg jauh² kan ..then bila bgtau husb, muka dia mcm bingung² lagi ..dia tnya btul ke test tu ..dia mintak sy jumpa dr ...sy rsa xhappy bila tgk muka dia mcm tu ..ank first spatutnya his reaction should be vry excited tp sebaliknya ..lps drpd tu sy kluar dgn kwn n daa start alahan ..sy muntah kali pertama ..kwn bwk pegi jumpa dr ..astu dr sahkan sy mngandung 6w .col husb ..bru laa husb happy + excited ....tp xpuas hti btul la reaction dia yg kali pertama tuu ..adeyyy

saya vote suami "takut dan tak bersedia" saya dgn husband dedua jatuh terduduk bila dapat tahu saya mengandung sbb kami taknak ada anak lagi. kami muda sgt lagi. suami umur 21, saya 22. saya pun tgh practical. suami pula baru diberhentikan kerja dari gaji besar dan kerja baru ni agak kecil gajinya bg kami. kami takut tak dpt bg yg terbaik tuk anak kami. tapi selang bape jam, kami berpeluk dan redha. kandungan baru nak masuk 7 minggu. Allah dah bagi rezeki kan. suami makin kuat bekerja. saya pula tak sabar nak tunggu habis practical degree hujung bulan 4 ni dan dalam masa sama mungkin nak buat business online. doakan kami kuat ya 😢😢

3y ago

x pe Sue anak tu rezeki daripada Allah x semua orang yang kawin mudah nk dpt anak, kdg2 ada org diuji sampai 10 tahun masih x dpt anak, jd apa2 pun yg penting kita kena bwrsyukur. Sy vote terkejut & exited .Sy pun still student utk sem last degree UKM, umur 24 & suami umur 23 & baru mula bekerja. Alhamdulillah rezeki dapat tau mengandung mse 4 minggu & sekarang dh 6 minggu. Sy ada sejarah pernah buat operation jantung jd dpt stiker kuning utk buku pink. Sy pun akan mula praktikal awal bulan 8 sampai akhir bulan 9. Apa2 pun dalam hidup ni mmg kesemua benda kita kena tempuh dgn positif. #jangan stress-stress. #nikmati kehamilan anda dengan gembira. Kita hanya manusia biasa yg dapat merancang tapi yang sebaik2 perancang adalah Allah SWT. Kita dapat berkahwin juga dengan izin Allah SWT.

First pregnancy saya, saya takut dan kalau boleh taknak sbb baru kahwin, ingat nak 2 tahun baru plan ada baby macamtu. Kami berdua seperti tidak terima tapi kami terima rezeki Allah bagi ni, Alhamdulillah sepanjang pregnancy takde masalah dipermudahkan sehingga lah 39w5d baby kurang gerak dan saya lambat ke hosp😢 Baby saya meninggal dalam perut lagi 2hari due. Sangat tak kuat ujian begini, sering tertanya adakah sbb saya tak terima rezeki ini pada awalnya? Allahu.. 26/1/22 baby syurga saya lahir. Dan kini saya pregnant adiknya, Allahuakbar Syukur Alhamdulillah Allah masih bagi saya peluang dengan rezeki ini. Doakan pregnancy journey saya selamat hingga bersalin🥰 due bulan 2.2023 InshaAllah…

saya terkejut dan rasa takut sebab suami dah cakap taknak tambah anak lagi tapi rezeki Allah siapa yang tahu. Mula2 dapat tahu suami terkejut, kecewa dan marah tapi lepas minta pendapat dari kawan2 dan ipar duai barulah dia redha dan sekarang suamilah yang paling teruja nak dapat baby baru. Sedihnya semalam suami kemalangan dilanggar lori ketika nak jemput saya balik kerja dan sekarang terlantar di hospital. Dalam keadaan mengandung ni cuma mampu menangis je. Harap sudilah sesiapa yang membaca ni doakan suami saya cepat sembuh

2y ago

semoga diberi kesihatan yg baik buat suami awak

Biasa je sebab dia dah agak sy pregnant. Sy ada ckp period dtg lmbt. Sy ingat kn sebab sy derma darah 😂 sy saja buat test. Sbb da 2 thn kwin tp kiteorg pon jnis relax2 ada anak ada la, takde anak nak buat macam mana. Jd dia tak terkejut, sy yg terkejut 😂 sy ckp kat bos sy, dia kata dia pon dah agak. Bertambah la sy terkejut. Sebab sy tak terfikir pon sy boleh pregnant. Org asyik ckp itu ini dkt sy jd sy tak expect apa2. 😅 Kesimpulannya suami biasa, sy yg terkejut besar even dah scan nmpk baby pon sy mcm apa tu. Betul ke itu baby 🤣🤣🤣🤣

kandung tahun lalu MMG sitet yaa sbb dh 7th dh menunggu bby ke3. nak nak reski Allah kasi. Twin pada kandungan 9weeks Allah ambil kembali...sedih pilu semua ada..sedih mengenangkan ia kandungan ke-3 y kami tggu² hadir pula dia buka 1/tpi 2..sedih keguguran..semua ahli keluarga kecil saya (suami&anak2)sangt sedih. tpi Sya fight utuk pretnen lagi pada tahun ini...alhamdulillah Allah ganti y baharu .skrg 5weeks..moga anak ini pengantin anak2 syurga saya..(suami xbrapa tekejut masih lagi takut takut..takut kehilangan😢

13tahun menanti zuriat.. Suami dapat tahu mcm rasa x percaya senyum smpai x terkata bila dpt tahu sy pregnant.. Hanya mampu di ucapkan alhamdulillah syukur 🤲 semoga dipermudahkan segala urusan amin 🤲 suami yg baik dan penyayang menjaga saya selama ni sngup menanti zuriat dgn penuh kesabaran alhamdulillah Allah makbulkan doa kami.. Sy doakan agar semua suami isteri di lindungi daripada covid yg melanda negara kita buat masa ini Amin 🤲

dye dk kt luar rmh tgk bdk² main..sye p tndas nk test snyap² ..tba² sye pnggil..dye tnya knape..sye ckp sye pregnant..dye nmpk confuse..nk nangis..nk gelak smua ade..dk tnya bnda sama..yke ni²..msuk blik tgk p.test positif..dye mlompat wlaupn mula² tu kami bincang..msing² xready lgi sbb bru 5bln nkah..thu² pun bby dh 9w time tu..sblm thu pun sye mmg dh plik sbln lpas nkah suami tba² dmam loya²..nk mkn itu ini kbetulan lpas nkah period sye 5hri je lpas tu tba² xperiod😅

mcm suami saya dia ok ok je katanya rezeki ..reaksi tu org kata depan kita belagak cool tp kat belakang kita ,heboh skampung ye muka pon banyak happy kat tempat kerja..😆😆sbbnya staff kerja laa pakat bgtau masa awal awal tu ..walapon merancang siapa kita nak mnidakan betul tak ..sbnrnya suami dari dulu lagi laa ada keinginan nak baby boy memandangkan skrg dah ada 2bunga ..tu dia excited bila dapat tau mgandung lagi..😬