breastfeeding

Rase down bile kite as mum nk bg susu bdn kat ank tpi my mum n mother in law sibuk suruh bg susu formula..dgn alasan ank nangis sbb lapar mcm tak cukup susu bdn..i know the best for my son..kene tahan je la telinga hari2..

11 Balas

Paham sgt perasaan tu sb sy pun penah rase ms ank 1st. Lps bsalin bby kne masuk NICU jap then hari ke 4 baru discharged. Nk jmp bby pyh sb kte pun xkuat lg. Pump xkua susu. Hari ke 5 baru rs ade susu sb bengkak sgt. Pgl org urut baru lega tp sb knowledge bf sgt kurang so xdpt nk byk kn susu gk. Pump xbyk. Bby asik nangis xckup susu. Prolonged jaundice lak tu. Mak sy asik push suh bg susu formula. Mak mertua lak advice suh bg susu biras tp sy xsetuju sb seolah2 sy ni loser sgt. 2 bulan lbh mcmtu br sy terima hakikat yg stiap org bdn bbeza. Sy xjmp MB yg sesuai dgn sy. Beratus habis utk MB je. Mybe teknik pumping sy slh. Ank sy ms tu kurus je BMI xpenah normal. Jeles tgk ank org lain bambam. Alhamdulillah skrg pun da mbesar dgn sihat. Ni adiknya baru keluar puas hati betul tgk dia bambam 😄 So whatever it is hati & telinga mmg kne kental nk bhadapan dgn situasi ceni. Lame2 dorg akn penat gk bckp. Mcm sis ckp la kte je tw pe yg tbaik utk ank kte.

5y ago

Thanks a lot sis..dgn sis ckp mcm tu rase ter motivasi sgt..atleast saye tak sorang2..lots of love💕

Saya pun alami mslh ni. Geram jugak la. Sbb brest sy penuh susu smpi bengkak. Boleh la pulak ckp baby lapar susu sy tak byk. Ohhhh stress sungguh sy mase tu. Lps tu pandai2 beli susu formula. Tension nyer la sy rase. Kalau da susu saya bengkak bermakna susu byk n sy kena bagi anak sy susu. Lps tu setiap kali ambik anak sy jauh dr sy. Cam mana nk bg susu dkt anak. Mcm mana pulak bile sy tgh tido anak sy di bawak keluar dr bilik hbs anak sy nangis nak susu sis in law sy letak jari. Tak sudah makan hati sy. Kali ni sy mmg akan bertegas. Sbb mase anak 1st sy tak berani sbb tak ada pengalaman. Lps ni sy kena tegas sbb itu anak kite. Mmg la mother in law.. tapi kite pny anak yg lahirkan tu kite kan. Smpi skrg sy fobia.

5y ago

Sy ank prtama jga..tpi sy x ada pnglmn kh ada kh..jgn memandai dgn ank sy..bkn apa..pgthuan skrg hjung jari...mna2 ptua lama yg trbukti kita gunakn...mlalui pmbacaan pun kita tahu mna yg trbaik n mna yg tak boleh..sy time bpntng suami tlong jgakn..slbihnya sy urus sndri...mna2 yg memandai2 tu bila bgi petua buat kjian dlu..sy mmg komited bgi ank bf, x kisah org nk ckp apa..kcuali sy bmslh...hak kita n kkia pun sarankn,blik2 di bagi tahu...

Yup..sbb tu bf sngt mcbr..n kkia sllu ada sdiakn bengkel sokongan bf..sy smpi skrg baby dah 4bulan sy msih bf..minta para suami silalh sokong isteri anda bf ank..imunisasi ank yg kuat dri fully bf..after 6 month boleh dh bgi ssu formula selang seki susu bdn..

Selalu saya dengar mcm ni, dorang tu apa masalah ea sebenarnye? Anak kite, kite tahu nak jaga mcm mne. Kalut suruh ikut petua itu ini kalau jadi apa² tak nak pulak masuk campur. Geram tau kalau ada keluarga yg pemikiran cetek mcm tu 😤😤😤

Pedulikan je awak.. selagi susu tu ade ntok baby.. bagi jela..susu ibu la yg paling terbaik.. xjuga baby xckup susu.. mgkin kembong perut ke..ape yg xslese..mgkin nak beriba..n beralih bulan..

Terus pekakkan telinga sis. Tmpt sy checkup sgt dilarang bawa botol susu. Sbb kk menggalakkan penyusuan susu ibu eksklusif sampai baby 2tahun

Penah jadi dekat saya.. Mula2 mmg patah semangat.. Tp saya pikir positive buat x tahu.. Sb ikut apa kata hati sis..

Betul,stress sgt mcm tu..menangis tak berlagu je kita ni..

5y ago

Mesti masa diorg muda dulu pun kena mcm ni..tp jgn la ulang balik kat kita..tahun ni kita berpantang sendiri je..just suami dan anak jadi peneman..😊

Sabar lah sis.. Pedulikan aje ape kate org.

I feel u 😢