Adakah anda rasakan pendidikan perlu di ubah?

Voice your Opinion
Ya
Tidak
Saya tak tahu

1515 respon

8 Balas

ya.. byk sgt.. setiap subjek tu mcm ada kepincangan dia masing2.. sistem pemarkahan peperiksaan pun kena ubah.. ni bkn lg zaman pelajar cemerlang dlm paper je.. sedih tengok org zmn skrg buat surat rasmi tatabahasa pun salah, interview dlm english dh tergagap-gagap, sifir asas pun masih lg nk tekan kalkulator, makna surah al-fatihah x tahu.. buat masa ni mmg parent la byk kena pantau apa yg anak2 belajar sbb guru xkn sempat nak cover semua dlm satu masa.. pendidikan tinggi xpe la nk ajar detail mcm calculus, genetics ke.. penat2 bljr logarithm utk spm tp dh habis bljr org tertentu je yg akan apply.. kelas soft skill pun pelajar terperuk je atas kerusi msg2 mmg xkn berhasil apa2..

Ya. Perlu banyakkan praktikal berbanding teori. Banyakkan juga aktiviti bermain dan berolah raga. Bila badan cergas, otak pun cerdas. Saya masih ingat perkongsian guru sekolah menengah saya. Tentang perbezaan pembelajaran di Malaysia dan di luar negara (kalau tak silap saya di Australia, kalau salah. Maafkan Saya, kisah dah lama. Tapi yang penting luar negara 🤭🤭). Diluar negara, pelajar takde lah tepu sangat belajar 7 jam straight, untuk belbagai subject mata pelajaran. Mereka lebih banyak aktiviti macam kelas berenang. Belajar belajar juga. Tapi tak sampai tepu fikiran pelajar dalam kelas saja. Itu cikgu saya yang cerita 😁✌🏻 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

Ya. Bergantung kpd peredaran zaman. Kdg2 terdapat silibus dah tak relevan dh dgn keadaan semasa. Tapi seeloknya peperiksaan utama spt upsr (dulu), pmr, tak sepatutnya dimansuhkan. mgkin boleh d re-brand tp jgn dmansuhkn. sekiranya dimansuhkn, syorkan lh peperiksaan yg blh djadikan sbgai penanda aras utk student.

yaaaa

maybe

yes

ya