Rasa Penat Sangat

Rasa macam penat sangat pregnant dengan GDM ni. Dari awal buka buku pink, tiap minggu datang klinik. Masuk wad, on insulin, makan ubat. Follow up pakar pasal breast, fibroid, next nanti check mata, dietitian. Minggu depan repeat BSP lagi, review darah dengan doktor. Hari ni dah jumpa doktor. Kesilapan nurse x ambil darah minggu lepas kena datang minggu ni pastu baru review minggu depan. Baru 13 week tapi buku dah tebal macam dah nak bersalin. Hmm Rasa mental dah mula penat. Tak salahkan sesiapa. Salahkan diri sendiri sebab tak jaga badan sebelum pregnant. Entahlah. Rasa mcm journey ni lonely sangat. Cerita kat mak pun dia asyik cakap " biasalah pregnant. Mak pun mcm tu. " Tapi mak takde kena gdm, kakak2 pun takde kena gdm masa pregnant. Maybe la pregnant ni jadi oversensitive. Sebab tu rasa macam orang tak faham. Tak tahu nak share dengan siapa. Nak rujuk siapa. Just suami yang ada dan tengok apa yang saya hadap. Tapi tula, kadang kadang nak jugak bercerita pada orang yg luar dari kehidupan seharian kita especially keluarga. Tapi semua senyap je. Teruskan hidup macam biasa. Tak ada tanya kabar pun. 🥹

21 Balas

first pregnancy dulu dari awal every 2 weeks kena gi klinik sebab Hb low. then masuk 28w doktor detect baby ada problem. kena ulang alik appointment hospital dengan doktor pakar & KK pula. buku memang tebal sangat. down sangat, each time appointment KK memang nangis sebab tahu anak kita takkan sihat macam anak2 orang lain, each time appointment hospital nangis sebab dapat berita makin buruk dari previous appointment. nak kata lonely, sangat lonely. sebab anak2 buah saya ramai, tapi tak pernah ada family yg ada masalah mcm saya. nangis depan husband je, itu pun PJJ masa tu. jumpa husband hari yg ada appointment hospital atau weekend je. tapi family lain semua sangat supportive sebenarnya, walaupun diorang tak faham sakit tu mcm mana. syukur sangat. now pregnant 2nd, appointment hospital every month dari awal, then sangkut GDM, appointment KK pulak every 2 weeks. penat, tapi syukur je sebab tahu baby sihat. gagahkan diri semua untuk baby. your feelings are valid sis. tapi tak boleh layan sangat perasaan tu, kena count your blessings juga. syukur selalu, inshaAllah Allah mudahkan nanti.

Saya gdm juga 🤗 mula2 kena diet control je tapi sebab terlebih enjoy pregnancy kena makan ubat dan bersalin 38w 😅 memang penat saya almost setiap hari mesti nk nangis sebab saya ni pjj tau.. literally and figuratively alone 😂😅 tapi alhamdulillah selamat bersalin dan takde kencing manis pun.. Kadang gdm bukan sebab tak jaga makan pun.. sebab pembawakan hormon mengandung tu (placenta) so jangan sedih k.. saya ni sangkut gdm sebab bacaan MGTT tu betul2 atas pagar.. sedih betul.. kalau tahu saya puasa kaw kaw la sebelum minum air gula tu haha tapi doktor cakap kalau tipu lebih2 kang risiko untuk baby.. so follow the flow saja.. journey ni mmg sangat lonely sebab kita macam on our own sangat.. Lonely tapi rindu jugak nk pregnant... bersalin je takmau haha sakit angat haha 😅

hai sis sya gdm on diet control setiap bulan mmg kena check bsp..penah jugak rsa mcm sis tapi demi baby sya kuatkan jgak diri sya ckap kat diri nie ujian untuk diri sya xsemua orng dpat rsa pengalaman pregnant ada yg ttc bertahun2..dan sya ckap jugak kat diri klau msa pregnant sya dah xtahan mcm mna anak keluar nanty nak jaga dia layan karenah dia lagi..so sya positif kan diri cuba lawan perasaan down tu n sya enjoy je pregnancy journey sya..waktu 14 weeks sya penah admit ward sbb alahan teruk smpai 8 drip sya dpat..alhamdulillah sekarang nak msuk 35 weeks dah xsabar nk jumpa baby..sis jgn stress2 okay nnty baby pun stress just follow n enjoy ja time pregnant nie sentiasa positif dan kuat semangat ya sis..in sha Allah sis bleh hadapi ujian tu sbb tu Allah hadirkan zuriat buat sis..

Faham sis. Walaupun sy punya GDM tak macam awk. Tp sy faham betapa lonelynya awk. Kita teringin apa, cerita kat orang, depa kata ala makan sikit je. Padahal kalau nak jaga tak boleh. Bila kita penat dan stress. Org lagi la tak paham. Worst, they will say u asked for it. Tapi kan sis, enjoy je circle kecil awak. Awk ada husband yg setia dgn awak, awak ada kitorang ni ha nak mengadu. Banyak parents sini boleh share pengalaman, mengadu, kongsi tips. Semua lah. Yang lain2 letak tepi. Hidup tak selalunya surround kita and sy rasa awk pun tau tu. Tapi biasa la kita kan pregnant, oversensitive. Yg tu kita salahkan hormon. 😅. Jgn sedih2 ya sis. Awk kuat and boleh atasi benda ni 🫶

2mo ago

ayat sis comfort kan saya sangat. terima kasih 🥹 betul memang sekarang kuat dengan husband je. plus baru check up baru ni nampak baby aktif. so skrg tiap kali nak dtg sedih sbb orang, teringat kat baby yg tengah aktif membesar. hugsssss thanks for your warm words ♥️♥️♥️

Saya pun penat, sis. Tapi gagahkan diri sebab ini anak yang ditunggu 7 tahun. Sebab saya ada penyakit autoimmune sejak 2014, jadi follow up hospital dah memang banyak. Bila mengandung, tambah lagi banyak. Kena GDM trimester 3, tambah lagi lagi banyak. Tapi alhamdulillah, saya nampak gula dah makin stabil masuk minggu 37, cuma kena berhati-hati low blood sugar. Doktor pun berhati-hati sebab saya tak ada diabetes sebelum hamil, tapi ada sejarah hypoglycaemia sampai kena masuk gula. Saya yang dah sakit 10 tahun dah biasa, orang dah tak akan bertanya khabar dah. Hanya ada kita & suami kita je.

2mo ago

stay strong sis. at least ni cara saya meluah dan dapat feedback dengar cerita orang lain. in same time rasa ada orang yang faham dan rasa yang sama macam kita. betul sangat sangat. bila kita biasa sakit, orang dah tak heran da sebab dah biasa. 🥲

die camni awk. ada org sbelum preggy xde pn dm tu. bila mngandung die ada. 1 lg awk xblh stress tau. jgn kita pikirkan sekeliling,pk org lain. awk fokus awk dan bby dan hppykan diri. sbb gdm ni. berkait jgk dgn mental kita yg stress tu. insulin brpunca kt pmikiran kita jgk. jd awk. xpe jgn stress2. sian dik bby. awk jaga diet ya. jgn pk org lain xblh nk share mslh ke apa. suami oke kn. ajak suami jln2. mysis cmtu jgk awk. trjejas bbynya. dan adk kguguran sbb trllu stress. jd hppy je awk..demi bby tu.

hi sis, sye pregnant xpernah kne gdm, tp sye pun jenis badan besar (obes) slalu jugak kne pergi ke kk smnggu 3x untk check bp & urine sbb berat naik mendadak . kdg rse mcm fedup sbb nk kne tggu no giliran tu lama sgt. tp bila fikir balik, semua tu untk kesihatan kita & baby kan ? enjoy je ur pregnancy journey, xmau stress2 sgt nnt kesian dkt baby jugak. semoga urusan sis dpermudahkan sehinggalah bersalin nnt . stay strong ye sis 💪🏻

Hi dear, i was frustrated when i first got to know i have gdm, but then jgn give up, saya ada gdm and hight risk sbb berat badan obese. Sgt penat but that okay, happy happy saya jaga makan, jaga nutrisi and saya percaya i do this for the sake of my baby and semua ada hikmahnya ♥️ I went for programs and classes pemakanan, take my nutrition, and only do things based on facts and science. You'll do amazing, jaga pemakanan and be active ♥️

2mo ago

sama. GDM dan obese stage 3. saya dalam fasa sedih sebab kena cucuk insulin 4 kali sehari. Kena jaga makan. maybe tula nak adapt dengan keadaan makan masa. sebelum ni bedal je semua. huhu

Enjoy je sis journey ni . saya pun mcm sis gdm on insulin /ubat . boleh kata tiap minggu ada je app nya . sekrg dah 32w . kdg rasa penat tp selalu try positif nanti dah kluar anak ni menyenangkan . Bila suami faham apa kita lalui bg saya itu dah sgt bersyukur . sebb suami yg byk tgk apa yg kita lalui . jangan stress ya mommy . 😁

saya tgh alami sis. weekly checkup dgn gdm dgn anemia nye. mmng enjoy preggy tp yg x enjoy kne pi klinik tiap2 mggu terkejar2 nk pergi kerja lagi. bising kt suami dalam fone je mampu sbb pjj. fmly saya x de masalah masa preggy so org yg bnyk mslh mcm saya nie sering diperlekehkan saya mampu buat2 x dengar ja suami je tempat saya meluah.

2mo ago

saya pjj ngn suami tp saya dok ngn fmly sedikit sebanyak ada yg membantu. bab kemas umah ada masa saya larat buat saya buat x larat saya hold dulu. anak yg frst pon mak saya kdg2 tlg tgkkn