rahim mengecut semulajadi

Rahim akan mengecut dengan sendirinya dan boleh dirasa kalau ditekan dalam sedikit pada bawah aras pusat. Bila? - 48 jam lepas bersalin Rahim takboleh lagi dirasa, sebab rahim dah mengecut dan mengecil dan kembali kepada kedudukan asalnya di belakang tulang simphisis pubis. Bila? - hari ke 14 selepas bersalin Rahim akan kembali kepada keadaan asalnya seperti sebelum mengandung, mungkin besar sedikit sahaja dari keadaan sebelum mengandung. Bila? - selepas 6 minggu bersalin Sejurus sahaja selepas bersalin berat rahim menjadi lebih kurang 1 kg. Selepas 6 minggu bersalin, berat rahim berkurang menjadi berat asalnya 50-150gm Perubahan rahim selepas bersalin ini berlaku dengan sendirinya. Body kita boleh buat sendiri, tanpa bantuan apa-apa ubatan/ produk. Tak perlu bazir duit ambil apa-apa produk atau ubat yang katanya boleh kecutkan rahim selepas bersalin. Tak perlu juga urut-urut rahim untuk kecutkan rahim masa berpantang. Tak perlu pakai bekung untuk kecutkan rahim. Proses rahim mengecut ini adalah secara semula jadi, body kita tau dah nak buat apa. Hebat sangat dah aturan Allah Benda boleh kecut sendiri, buatpe nak telan produk ? Cc dr muhammad izzat

rahim mengecut semulajadi
1 Balas

Ooh mcmtu ke. Thx for info sis

4y ago

Kadang masa berpantang nurse dtg rumah diaorg akan check...tgk if nurse ckp dah kecut habis br pakai bengkung...lg nak urut sama jg kena betul2 rahim kecut..plus lepas pantang br urut......bkn rahim ja kena jaga..badan mkn minum pun..mesti kena set masa pantang x blh kena angin...bila bdn berangin tu yg rahim lmbt nak kecut...jamu pun if nak mkn..kena mkn lepas pantang..x blh terus mkn..nnt bby kena ..kecuali bby x bf blh