Salam nak tanya .kalau kandungan masih awal ni..nanti puasa baru nk masuk 7 weeks,boleh puasa x..

10 Balas

untuk trimester pertama xdigalakkan sbb baby dalam proses pembentukkan.. sy sarankan awak xyah puasalah untuk 1st trimester.. kesihatan n proses nak jd baby normal tu lg penting, nnt boleh jer ganti puasa tu.. even awak xde alahan pn better xyah puasa.. 1st trimester ni penting untuk baby, kne mkn byk bende berkhasiat untuk proses pembentukkan die, jgn sbb nk puasa penuh baby terabai..

2y ago

tq awak ats pndgn..ok maklum🤗🥰

sy suggest takyah lah puasa.. baby yg baru ada ni dia baru nk membesar, perlukan zat yg banyak untuk dia membesar dgn sihat.. masa dia mula2 ada dlm perut lah kita lagi kena jaga.. kalau rasa nk puasa jugak, sahur cuba minum fresh milk + kurma.. atau pun nnti kalau checkup awk tanya pendapat doctor, sbb cuma awk dan doctor shj yg tahu condition awk yg skrg ni boleh puasa atau pun tidak

2y ago

ok..baik..tq bg pndgn🥰

Tak sarankan.. saya try gak puasa tapi tak boleh badan jadi lemah 😅 pening teruk kalau tak makan. Bila makan terus lega jadinya 😅😅

Wallahualam. Sy pernah puasa 7w, bila kandungan 10w janin tak berkembang dan disahkan gugur. Wallahualam disebabkan puasa atau kromosom problem

2y ago

Sy tgh preg juga skg jadi mmg plan tak nak puasa, syukur ada rukhsah. Biarlah ganti 30hari + bayar fidyah pun, asalkan amanah nyawa yg dikandung tak terancam. Sy dah tak berani nk try2 ambil risiko.

rase xyh lagi kot.. tp kalau awk rase nk puase.. diri awk boleh survive boleh je try dulu.. kalau xsggup xpayah

2y ago

itula..terima kasih awk bg pndgn jgk🥰

waalaikummussalam puan, boleh. tapi kalau rasa pening nak pitam. digalakkan buka.

2y ago

ok baik..terima kasih

Trimester pertama better tkyh dulu

2y ago

ok..baik..terima kasih bg pendpt..risau jgk sbb baru lg😅

Tak larat tu . Jgn pkse tkpayah puasa

bby perlukan nutrisi💪..

2y ago

ok baik..terima kasih bg pdgn

better xyah puasa