Assalamualaikum,nk tnye,,kalo pregnant memang akan rase senak kt perut ke? Sye 1st time pregnant ni.

10 Balas

Sama la mcm sy...alahan ap tak ada cuma perut ni hari2 rasa senak,rasa sebu,rasa kembung,mlm2 rasa pedih ulu hati....asyik dok gosok2 perut aje 😅

2y ago

Tidur pakai stokin sis. Awal pregnant memg mudah pedih ulu hati. Normal. Makan sikit² tapi kerap. Jangan makan sekli banyak. Makan sekali byk pun punca perut rasa berangin, sebu je x selesa. Sebb pencernaan jadi lambat ketika mengandung. Jadi makan banyak pun punca kena sembelit.

Normal… sy dr fes sampai nak masuk third trimester ni senak x sudah 🤣

2y ago

aiyoo,, mcm mana itu.. Sye takot time nk bersalin tu. haihhh

Ye sis 🥲 kena kerap makan Tp sikit2 Kalau tak pedih perut sy

2y ago

Betul sis. Sy 2pagi mst bangun sbb perut sy smpai cramp kalau lapar

ye sis. akan rasa sebu je perut akan rasa tegang

2y ago

kalo berlarutan sakit sgt2 jumpe dokter tau

aah..selalu heartburn..kena mkn sikit2 tp kerap..

2y ago

tulahh dlu Sye ni jenis mkn bnyk sekali gus . sekarang asik nk mkn je.. tapi kne kawal lah,,,

Sama la sy sis, mlm2 kembung perut. Siang senak.

2y ago

tulahhh sis,, Sye rase Mende yg sama...

rahim sedang membesar. itu rasa senak

2y ago

yeke,, tq sis... patot tengok perut sendiri rase lain mcm je..haha

ya. saya pon alami macam tu.

2y ago

owhh yeaa,, makna nya ramai jugak lah yg rase sama ngn Sye.. mule² Sye ingt Sye mkn bnyk sgt..hahhaa

Ya normal sis.

2y ago

Ya normal. Waktu makan jangan makn sekali byk. Waktu mengandung ni, pencernaan jadi lambat disebabkan baby membesar menekan usus. Jadi makan sikit tapi kerap 6X sehari. Jangan biarkan perut kosong. Minum air masak secukupnya untuk air ketuban cukup tuk baby dan untuk elakkan terkena sembelit.

Ya

2y ago

👍banyakkan membaca track hamil awak dan artikel dlm apps ni. Sangat membantu. 🤲🌻