Wajib ke amek booster

Pregnant wajib ke amek booster? Klu tak amek apa jadi? Ada yg kata nak bersalin nanti susah... Diorg suruh amek juga... Betul ke? Risau kat baby je... Sebab tiap2 org dia punya effect tak sama... Ada yg ok ada yg tak ok... Risau... #ingintahu #firstbaby

25 Balas

Tak wajib, apa pun bergantung pada badan. Orang tu cerita side effect dia teruk, tk semestinya jadi yg sama kt puan. Tapi kalau puan mmg kerap keluar rumah berjumpa dgn org ramai, seeloknya consider utk ambik booster shot sebagai ikhtiar lindung diri. Dan kalau puan kategori high risk, atau dlm kategori komorbid, boleh pertimbangkan utk ambik booster. Ya, betul, dah vaksin pun boleh kena covid. Tkde org cakap bila vaksin berapa ribu dos pun confirm 100% tkkn kena covid. Yang pernah kena covid pun boleh berulang kali kena covid jugak. Consider sebagai ikhtiar utk lindung diri dan keluarga. Betulkan niat, insyaAllah, Allah bantu. Semoga yg baik2 saja.

tak wajib utk ambil booster tp jika berisiko lebih baik ambil untuk kurangkan komplikasi jika terkena covid. Tapi doktor akan nasihatkan untuk tggu at least 14minggu sbb nak make sure kandungan puan betul² kuat. sesetengah orang xnak ambil sbb risau side efek lepas vaksin. mcm sy masa 1st 2nd dose demam teruk sampai seminggu jadi sy masih belum ambil vaksin sbb sy risaukan kesan tu. Insya Allah jika dah lebih 20mggu sy akan ambil booster sbb sy kerja di klinik kesihatan tempat berisiko sbb hari² jumpa orang sakit. Jadi sy ikhtiar utk protect kandungan dan diri saya juga. Pilihan nak ambil booster ke x bergantung pada puan sendiri.

Tak wajib. Bab susah nk bersalin, aduhai smpai sanggup plk menyusahkan mommy yg Tgh sakit nk bersalin sbb nk suruh booster. Tapi betul, efek dekat org lain2, daya tahan badan pun lain2. Cuma kalau puan bekerja/selalu terdedah dgn org sana sini, better consider ambik. Sbb risiko tu selalu keluar rumah. Cuma better dptkan nasihat drp yg lebih pakar ttg kesihatan puan dan kandungan. Takut kena covid, bukan stakat kena ambik vaksin je, still kena amalkan semua langkah2 utk cegah drp penyakit tu. Sama2 kita jaga diri ye…Semoga baik2 je semuanya.

Tak wajib sis.. Klu rasa ragu2, bnyakkan solat iskthikarah... Minta Allah jentikkan hati pilih mana yg terbaik... Sy sokong vaksin dari zaman sekolah lagi sbb tahu kebaikan-kebaikannya yg dpt kurangkan risiko jangkitan walaupun bkn 100% keberkesanannya sama pd semua org.. Vaksin apa je yg x ambil, polio, tetanus, influenza, hepatitis B semua klu boleh semua yg gov provide semua nak ambil. Tp yg booster ni sy mcm sis masih berkira-kira. InsyaAllah sy mmg akan ambil cuma x tahu sekarang @ lps bersalin. Semoga dipermudahkan urusan kita semua.

Alhamdulillah macam saya dah lepas ambil booster masa 8 minggu. Sekarang dah 14 minggu. Masa saya dapat tahu saya pregnant saya terus tanya doktor, okay tak ambil booster. Doktor cakap takde masalah. Effect sakit kepala dah lengan bengkak takboleh nak angkat tapi baby takde masalah. Saya dapat sinovac dan masa booster dapat pfizer. Pendapat saya, kalau jenis banyak duduk rumah tak jumpa orang sangat walaupun kerja, booster tunggu lah dulu. Macam saya bekerja site banyak kena jumpa orang, saya ambil je booster.

Tak wajib pun. Alhamdulillah, dgn izin Allah kesihatan saya mengizinkan saya ambil booster sbb saya nak mengelak drpd yg lebih mudarat. Klinik yg cek up saya dan pusat vaksin pun bg green light untuk sy ambil booster. Sblm ambil apa2 vaksin jaga pemakanan & gaya hidup sihat. Hari ambil vaksin tu pastikan dah makan, diri pun sihat. lepas vaksin, minum air secukupnya, banyakkan rehat. Jangan buat aktiviti berat dlm tempoh seminggu

tak wajib , saya pun firstbaby...saya cancel terus dari dos kedua , sbb dose 1 effect teruk pada saya , xda Kene mengena pun nak bersalin dengan booster ... nurse @ doc pun tak tanya @ suruh vaksin time sy check up di kk..atas kemahuan masing2 , kalau rasa sanggup tanggung risiko lepas booster .. boleh je ambik , kalau rasa tak yakin jgn risikokan diri & kandungan...sbb yang nak tanggung diri sendiri😊

effect setiap org lain² sis..bg saya, saya hold dlu sampai lepas besalin..sbb masa 1dose n 2nd dose vaksin, saya bleeding 1week +.. doctor cakap effect vaksin, kalau baby kuat..baby akan stay,if tak nnty dia turun sndri..tp alhmdllah sekarang dah 20week +..dan doctor sndri suruh saya hold dlu utk vaksin booster even saya kerja mmg terdedah dgn org ramai..

sy dah ambil booster ms kandungan 25w.. Alhamdulillah xde apa. sy dah prnh kn covid ms kandungan 15w. (complete vaccine dah msni)so far okay. baby pun ok. 1 n 2nd dose sinovac, 3rd ni pfitzer. nasihat sy bg yg nk ambil booster, lps cucuk tu bykkn minum air putih n total relax. sy amalkn tu jer, Alhamdulillah mmg xde effect teruk.

Saya pun cancel dulu..sekarang dah 38 week anytime boleh beranak..takut kang kesan sampingan buat badan kita jadi lemah,nak2 pulak nak bersalin ni perlukan tenaga yang kuat untuk meneran.nanti2 dah bersalin boleh fikir semula.ni pendapat saya la..sebab badan saya lepas vaksin dos ptama dan kedua memang badan jadi lemah.demam.