Wajib ke amek booster

Pregnant wajib ke amek booster? Klu tak amek apa jadi? Ada yg kata nak bersalin nanti susah... Diorg suruh amek juga... Betul ke? Risau kat baby je... Sebab tiap2 org dia punya effect tak sama... Ada yg ok ada yg tak ok... Risau... #ingintahu #firstbaby

25 Balas

tak wajib utk ambil booster tp jika berisiko lebih baik ambil untuk kurangkan komplikasi jika terkena covid. Tapi doktor akan nasihatkan untuk tggu at least 14minggu sbb nak make sure kandungan puan betul² kuat. sesetengah orang xnak ambil sbb risau side efek lepas vaksin. mcm sy masa 1st 2nd dose demam teruk sampai seminggu jadi sy masih belum ambil vaksin sbb sy risaukan kesan tu. Insya Allah jika dah lebih 20mggu sy akan ambil booster sbb sy kerja di klinik kesihatan tempat berisiko sbb hari² jumpa orang sakit. Jadi sy ikhtiar utk protect kandungan dan diri saya juga. Pilihan nak ambil booster ke x bergantung pada puan sendiri.