ada tips tak kurangkan alahan atau ubat yg bole makan 😭 xboleh tahan dah pening muntah2 sampai lembik dah

13 Balas

Cube sis makan gaviscon yg warna pink sebelum makan pape. Ubat tu utk buang angin dlm perut. Maybe angin bnyk dlm perut sbb tu muntah2. Tp klu teruk jgk pg hospital k sis nnti doctor masuk air. Klu muntah teruk sgt takot effect baby. Sy pon aritu mase 1st trimester truk sgt muntah2, 2 kali masuk wad. Alhamdulillah masuk je 2nd trimester dah xmuntah dah.

kadang2 kalau badan xcukup air, dia akan jd mcm tu..cari minuman yg sesuai yg xmuntah, minum byk2..mak saya dulu dia minum air gas sikit kalau nak muntah, saya plak minum air sejuk guna straw..lps hilang rasa nak muntah tu kena makan benda ringan2..terus xjadi muntah.

makan buah tembikai, pear..elakkan makanan yg masam, pedas, tumis..minum air suam..teh halia suam..air buah2..makan yg sup2..sy pn bru lpas alami.. alhamdulillah heartburn, reflex acid, mual muntah loya dpt diatasi..

3y ago

Btullll

Sy mntk Dr kk ubat muntah. Dgn Dr swasta msa chck 8w. Lega lh kurg lota muntah. Tp takut nk mkn sllu. So hadap je. Nnt week 14 inshaallah bkurg. Mkn biskut jacob, jgn bg perut kosong nnt pening loya bloating

Mkn ubat gstrik y air tu sblm mkn..elak semua mknn y org gstrik xleh mkn..air kena ckup 2l shari..in sya Allah..sdia kn kudapan..buah2..buah pun tgok jenis..mcm sy xleh apple..sy mkn tembikai..kurma..kcg2.

makan buah tembikai , pear epal saya makan muntah jadi acid reflex teruk. masuk air juga first trimester. masuk second alhamdulillah muntah dlm 2 3 je sehari. keep dihydrate n cukup rehat ya

sy pun xlarat..byk kali dh tukar ubat 😆😆 kalau makan ubat tahan muntah pun kejap je lps tu mesti nk muntah..normal kot nanti dh byk bulan okay laa tuu 😌😌

Sy makan mango je.. Pastu consume obimin. Kalau tak mkn obimin mmg lembik lain macam. Nasi memang tolak tepi..

Me too... I feel u sis🤤

sama lahh. tak tahan dah