Kenapa isteri klau mengandung asyik emosi terganggu..benda kecik jadi besar ...kuat beletiaq....

Plss tlg cm na nk atasi

17 Balas

bila isteri berleter itu normal..kalau isteri tak berleter itu yg abnormal 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 kalau diam tu..ha ade la tu...mcm suami saya.. bila saya berleter dia tersengih .. bila saya diam dan malas nak berleter dia susah hati pulak🤣🤣 selalunya isteri beleter bila kite tak membantu dia . misalnya kalau kite kerje siang balik ptg tu ...isteri dah buat semua..so bila ptg ke malam tu dia nak la rest skitttttt nak la perhatian skitttt bila time pregnant ni lagi la emosi dia mcm bayi ...sebab tengah bawa bayi kan...kejap kejap geram kejap kejap nangis kejap kejap ade je tak kene kejap kejap ngidam la itu la ini la...takpe layan kan aje...Dimana lagi isteri nak bermanje and berleter kalau bukan kat suami kan... suami pun kalau ade skill boleh cool down kan isteri tu haaaa gunekan power anda🤣🤣.. nak atasi mudah aje..manja kan dia..beri perhatian lebih... kalau dia ngidam bende yg boleh diberi haaaa berikan je.. 🤣🤣🤣 kalau dia ngidam yg bukan2 nasihat kan dia...kan ok je tu...nanti dia nak lahirkan anak awak tu tau..besar pengorbanan dia tau..☺️bertarung nyawa nak melahirkan zuriat awak

suami saya pun tak suka dengar saya berleter walhal saya berleter semua sebab dia tk boleh buat benda basic kat rumah contoh, buang sampah tanpa disuruh, baju kotor letak dalam bakul, cawan letak kat sinki, baju nak pakai jangan sekalikan dengan baju kotor, lepas mandi lap betul betul sebab lantai basah. banyak saya berleter semua sebab patutnya benda tu tk perlu di suruh& ajar itu mmg daily kita. saya pernah berleter then dia pilih untuk tidur sebab tknk dengar saya berleter, lepas padatu saya ambik keputusan untuk tknk berleter so apa yg dia buat saya layankan aje, baju kotor saya tolong masukkan dalam bakul cawan dia saya angkat bawak g sinki lama lama saya jadi tawar dengan dia sebab motif saya, saya just nak dia selesa dengan saya tapi dalam masa yg sama saya buatkan diri saya tak perdulikan dia. so saya ambik keputusan untuk berleter balik 😅😅

5mo ago

Tak semua lelaki dilahirkan dan di train utk buat kerja rumah. Ada yg kena suruh..dan cara suruh pun ada teknik. Sebab lelaki tak suka diarah. Cuba tukar ayat “abg tolong sy basuh baju”, tolong buang salah. “Tolong” - suami rasa better daripada rasa diarah. Satu lagi, lelaki tak macam perempuan. Kena cakap satu satu sebab, lepas buang sampah nk tolong buat apa. Ada je suami yg xtahu nak tolong isteri macam mana.. jadi kita kena la bgtau dia apa perlu dia buat. Ni apa yg sy belajar,dgr dari tiktok jugak. Tapi kalau suami yg jenis tak rajin tu, suruh mcm mana pun xbuat.. huhu..

sebab hormon tengah naik tinggi, encik. badan pun sakit2 etc, memang mood senang ke laut. cuba be more observant dan tengok apa yang isteri tu suka, tak suka. buat dulu sebelum dia minta. kalau dia dah minta tolong apa2, cepat2 buat jangan tunggu dia ulang berkali-kali. kalau belum nak buat, at least bagitahu bila akan buat so dia tahu encik memang akan buat, dan dah plan nak buat bila, jadi dia boleh relax sikit. bila dia mengadu sakit apa2, dengar dan layankan. seeloknya duduk bincang hati ke hati, apa expectation masing2 dan macam mana plan nak ke depan ni. nanti dah bersalin ada anak lagi isteri akan mudah terganggu emosi, dengan penat menyusu etc. better cuba fahami each other dari sekarang.

saya pun kuat bebelkan laki saya. jujurlah , saya yg bebel pun penat, kdg2 saya overrthink,suami sye suke kuar ngan kwn agi dr sye,sbb sye kuat bebel ke. tp bkn sye sengaja nak bebel. sye ni mmnng bnyk ckp ngan die jek. dh seharian x jmpe sbb die keje, bila dpt ckp tu, bersembur air liur nk meluah bnde baik,bende buruk, termsuk lah nak communicate bnde yg perlu. kdg bebel bnde yg,,kecik jek,, tp org laki yg cpt triggered mcm kita nak kata x perfect sgt lh dia tu, chill lah, tegur sikit2 suami isteri.. utk perbaiki.. kalau syg ubahlahh slow2.. jgnlah rse bini tu bnci kita pulak...kita nk hidup lama sama2..penting bgitau apa yg encik n bini encik suke atau x suke pape...

Dengar ceramah UAI pasal ni, mmg emosi isteri mengandung akn terganggu. Bukan senang nak bawak roh lain dalam perut. Jadi suami kne memahami, bersyukurlah bkn awk yg mengandung hehe.. org mengandung byk emosi bebanan nk kena tanggung sakit la, tak selesa la, takut la.. mcm2.. apa kata sbg suami awk jadi rajin kemas rumah, follow sebijik apa yg isteri minta, kalau tak minta pun apa salahnya manjakan isteri. Nampak dia sakit2 badan cuba offer untuk tlg urut ke.. baru lah happy isteri tu. Macamana tak bebel kalau mood serabut je.. kne bg mood dia happy selalu la

nanti lepas bersalin okayh dah .. adik ipar saya mcam tu juga sampai duduk rumah asing sebulan dua cmtu ... time nk bersalin tu baru suami mai sampai habis cuti paternity,bawa bini balik umah .... kadang2 emosi tu tkleh kawal dan tak semua orang kena ... saya elok jeh emosi time pregnant cuma cepat sedih jeh .. sikit2 nangis 😂 tapi suami layankan jeh haha biasa la ad 2 roh dalam satu badan ... tapi kalau rasa boleh tahan berleter tu cuba la tahan .

kena bersabar sbb bnyk perubahan berlaku pd isteri bkn takat fizikal bahkan emosi.pregnat bkn mudah banyak wife akan rasa x selesa..serba x kena.bukan mudah nk bawak dua roh dlm satu badan.insyaAllah nnt dh bersalin back tu normal.tp awk kena byklah bantu wife masa ni..jg hati.. bersabar dgn karenah dia.cuma kita pk camnilh sbb wife dh bersusah payah bawak ank kite dlm badan dia. jd kita pun hargai pengorbanan dia..dgn sakit..alahan

Isteri kalau byk beleter makna ya dia penat. Kenapa kena berleter sebab dlm kepala byk berfikir, kena di luahkan. Yg jenis tak luah, tak berleter tu yg patut risau. 😅 Tambah lagi bila pregnant 2x ganda penat dari biasa. Rajin2 suami ringan tulang bantu mana yg patut, tak tahu bertanya. insyallah isteri lagi rajin nak layan suami. Give and take dalam rumah tangga. 😉

cuba meringan kan beban isteri. nampak baju belom basuh. tlg basuhkan. nampak baju belom berlipat cuba ambik lipatkan. nampak sampah belom buang. tlg buangkan. nampak pinggan mangkuk belom basuh. tlg basuhkan. sekecik2 pertolongan suami utk isteri dh buat isteri tersenyum. kalau nmpk mcm isteri penat. tolong urutkan.

Normal la tu, hormone mengandung. Bukan senang bawak anak dalam perut. Penat, cepat triggered dan annoyed. Cuba slowtalk dengan isteri tanya apa yang tak kena, and cuba tenangkan isteri. Mengandung ni memang dugaan dan cabaran Allah bagi. Kena banyak bersabar suami isteri. Itu ja caranya.