Maaf yer ibu2 , saya nak tanya ada tak ibu2 kat sini yg mengunakan sabun miss v sampai melahirkan ? Bahaya x utk baby?

20 Balas

bukan nak takutkan tp kenalan sy keguguran ya sbb kerap buat vaginal douching guna sabun/pencuci "feminin" ni. harap beringat. vagina kita tak perlukan pencuci, dia bukan pakaian yg kotor kena lumpur. dia ada agen pembersih dia sendiri. keputihan tu benda normal selagi belum menopos. nanti dah menopos baru kering kontang ya vagina anda semua. kalau taknak ada keputihan yg byk & berbau, kerap makn yoghurt & kurangkan makan/minum manis. gula ni musuh utama badan kita. bykkan minum air masak. vagina mesti berbau mcm vagina. bukan bau stroberi, sireh, kekacang. no. selagi tak keluar keputihan warna hijau, keluar lendir busuk, selagi tu dia ok saja. laki tak sudi sbb tak bau lemon? boleh suruh dia cium lemon. ckp kt dia vagina kita tak keluarkan bau mcm potpuri. bila mengandung ni, bukan fikir kita diri kita sahaja. beratus faktor boleh jadi punca keguguran. kadang taktau apa silap pun boleh jadi gugur. apatah lagi benda tidak2 mcmni. dah 2022 ni tolong ya banyakkan tengok forum/bicara doktor2 pasal kesihatan tubuh kita. benda tak perlu tak usah guna. dah lah bazir duit kena beli, takda faedah untuk kesihatan pulak tu. baik beli buah, lagi bagus utk penghadaman & snacking time perut lapar.

time pregnant jgn pakai sbb pencuci missV ni dia mengetatkan kita punya missV, takut nanti bnyk koyak klau pkai sbb missV kita ketat, klau dh bersalin ada koyak sy sarankan takpayah pakai jugakk, sy pkai pencuci missV 2kali benang saya terbukak, memula terbuka lepastu pergi klinik kena jahit hidup ii, kali ke2 terbukak jgk sbb pkai pencuci tp tak jahit.. doc marah, dia suruh basuh dgn air garam saja bagi luka tu bercantum dgn sendiri.

waktu sy pregnant ank prtme dlu . waktu beranak tu doktor ade bgtau jgn guna miss v sbb byk koyak dn isi bwh tu byk hncur .. die pesan klu boleh jgn guna apa2 cuci mcm biase je .. bahan dlm tu dia melembab kn bwh so lg byk koyak sbb lembut sgt bwh tu .. lepas dri tu je sy lgsg xpernah guna ape2 pncuci .. if gatal guna rebusan air daun sireh .. dan wktu pantang rajin basuh guna air rendaman manjakani spy kecut kt bwh ..

2y ago

Diorang ckp klu biasa guna pcuci yg ada bleaching mcm pncuci dgn whitening utk miss v,nnti bslin susah jahit klu ada koyak,dia jd mcm tauhu yg putih tu,jahit2 koyak..seram bila mbygkan..

sy prnh guna dlu sblm preg tp makin teruk gatal and hilang keputihan and rse skit nk brsme. so start dri tu smpaila sy preg sy xpenh guna apa2 sabun utk miss v. sy cuma kerap basuh brsih2 lpstu lap dgn kain kkering. kalau nk elak keputihan jgn kerap sgt makan benda manis . sy keputjhan bnyk ble preg sbb sy mengidam mkn bnde manis. and kene bnyk mnum air msk sis.

2y ago

keputihan sy normal sis . sy blh jaga sndri

Basuh bersih dengan air biasa & lap bagi kering lepas kencing atau mandi. Selalu tukar panties atau pantyliner untuk kebersihan & keselesaan. Even lepas bersalin doktor pesan gitu juga. Jangan guna apa apa pencuci kat situ sebab area intim kita boleh bersihkan sendiri tanpa perlu sebarang pencuci tambahan.

no no jgn guna awaknya . sbb kita punya vagina ni dha mmg khas Allah cipta ada pembersih semulajadi . doktor lagi la jgn saran guna2 mcmni . takot lagi byk infection . lagi2 taktahu bahan apa yg dorg anu letal

I never use feminine wash before pregnant till now im pregnant..Better use clean water to cleanse your miss v. You can search it in the google why it is not recommended every women to wash their miss v using the feminine wash.

Tak perlu. Pregnant atau tak, feminine wash tidak perlu. Basuh dengan air biasa dan lap sampai kering. Another alternative, boleh letak garam dalam air then rendam yr miss v... basuh then lap. Itu je.

2y ago

aah betul. Anggarkan je banyak mana awak nak. Ikut byk mana air tu. Letak air dalam besen supaya nanti senang nak rendam. Masa rendam tu boleh guna air suam. Nanti nak basuh, guna air biasa je. Pastu lap sampai kering.

tak perlu bersih dgn pencuci apa2 sepatutnya..just pastikan cuci keputihan tu bersih2,pastu lap sampai kering..kerap tukar spender/pantyliner..paling selamT..

Xdigalakkan guna klau xda mslh pape kat area tu. Just jaga kebersihan je. Sbb situ ada mikrob yg baik diciptakan utk melindungi vagina kita dan stabilkan ph