Hai mummy. Sy ada soalan bby sy bru 4bln 30hri. MIL sllu sruh sy bg bubur ksg dkt ank. Klau bg xpeke

9 Balas

untuk soalan puan ni..kalau ikutkn baby mula boleh bagi makan adalah ketika umur 6 bulan... sbb masa ni usus baby dh ok n blh terima makanan berbnding umo dr 0-5 bulan.baby hanya boleh minum susu sahaja..melainkan puan dah jumpa doktor pakar dan doktor pakar yang menasihatkan untuk bagi baby makan atas faktor2 tertentu... sebab skrng usus baby msih fragile .. susu je yg trbaik tuk baby minum ms umur 4 bulan..di khuatiri nnti akan alami usus bocor sbb usus belum ready lagi dan juga kesan sampingan yg lain.. di sini sy sharekn link ttg kenapa baby bwh 6 bulan xblh di beri makan .hrp dapat mmbntu puan https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/sebab-bayi-bawah-6-bulan-tidak-boleh-diberikan-makan/ https://www.bubblynotes.com/2014/02/kenapa-bayi-tidak-boleh-makan-sebelum.html?m=1

aiyak sis. takkan mase checkup monthly nurse tak bgtau. bby hanya minum susu ibu dr lahir sehingga 6 bulan. rasenye nurse kerap bgtau. sy dlu pnh first mom gak tp xdelah jd dungu sangat.tak perlu la kot nk ikut ckp org lain. nnti yg sakit ank sndri. yg jga dri sndri bkn org lain. aduhaiiii

topic ni rasanya bukan dlm ni aje.. malah difb, sosial media lain pun dh ckp, selagi bb blom 6 bln lagi x boleh diberi mkn.. 😊.. kita ni bila jadi ibu kena bykkn membaca ttg baby.. boleh try pak google 😂..byk info dlm tu..

tak boleh sis. 6 bulan baru boleh bagi. nurse selalu dah pesan kan? jadi dengar dan ikut cakap nurse/docter. jangan pandai² bagi,nanti ape² jadi awak menyesal tak sudah.

kalau sy..straight je ckp xpelh tunggu dlu la..situasi same tp suh suap kek..biskut..mmg x lah sy..ssh2 sy besarkan jd itu ini sy y berputih mata

tak ok. baby 6 bulan baru boleh makan.

No. 6 bulan je. Air kosong pun x blh.

6 bulan baru blh start makan

xblh sis.. 6bln bru blh