Hi ibu2... Berpuasa, perut mengeras sambil aktif

Perut mengeras dan sakit mcm contractions.. At the same time baby kick.. Kena buka puasa or pergi hospital.? Any #experience mommy.. #ingintahu #bantusharing

7 Balas

Saya 32 weeks skrg, saya dah cuba 2 hari berpuasa tgok anak saya kurang gerak la dari sebelum ni, lepastu dia kerap mengeras tapi diam je, mgkin tidur kot. Tapi lama sngt dia tidur buatkan saya risau. Lepas berbuka tu terus dia tendang aktif lega saya. Tapi harini saya tak puasa sbb saya ada hb low jgk mgkin sbb tu baby saya jadi kurang aktif. Mgkin nak buat gilir2 kot puasa. Moga kita diberikan kekuatan dalam bulan puasa ni💪🏻🤲🏻

2y ago

Sama lah kita , saya pon buntu nk puasa penuh ke tk , sebb baby sya ni siang memang slow gerak , klau mkn bru dia gerak tu pon slow2 je , selalunya bby saya mlm bru aktif ,tmbh2 buln puasa ni mcam mn nk tawu bby okey ke tk kt dlm , klau ikutkn sya tk lpar n dahga pon bole than lgi tpi risau bby kt dlm

Skrg 36w.. Hb drop sikit.. X sure sbb puasa ke apa.. Sblm ni baru habis ganti puasa yg lpas.. Tu yg continue puasa.. Mngeras kerap la juga.. Then bila nk ubah posisi x boleh sbb jd sakit rusuk kanan.. Lps tdur baru okay.. Cuma kerap mngeras, tp kick aktif.. Lps brbuka lgi aktif + mngeras sikit. Lgpon ada ank sulung 3y lelaki.. Kerap minta dukung skrg ni.. Merajuk pn kuat

mengeras tu kerap atau tak? sbb macam saya ada jugak contraction tapi baby aktif jgk kick. saya teruskan puasa sbb gerakan baby cukup 10 walaupun puasa. ikut pada badan awak rasa camne. contraction tu pulak braxton hicks je sbb tak kerap jadi untuk saya mmg takde yg perlu risau

sama la Sya...baby aktif sgt..kita plk yg jadi lemah...asyik kena kick...tapi Alhamdulillah setakat hari ni Sya msh puasa..setiap org xsma ...KLU sis xblh tahan..rsa pening..nak muntah..a lain...lebih baik buka..yg pntg dh mcubakan...😊☺️

Sama sis..2 hr lepas puasa..hr ke 3 ni x puasa..sbb semalam bby mengeras sgt n ada contrction jugak..hmpir2 nk pg hospital..tp lepas berbuka semlm bby aktif..myb bby lapar..suami pon x bg puasa dah strt hr ni..skng dh 37w5d..tggu hr je ni..

2y ago

Hihi sama sama sis, 🥰 inshaAllah amin moga Allah permudahkan segalanya urusan ibu2 bersalin saya plak akan merasa jgk bulan 5 nanti👼🏻

2hari dapat puasa. hari ni tak dapat. baby tak gerak dan jantung baby rendah. terpksa berbuka awal. kalau ikutkan tenaga ibu okay lagi. cepat2 cari mkn manis. allamdulilah lepastu baby aktif balik.

2y ago

Uisyy sis pon menunggu hari jgk ye🥰 haah slalu mmg camtu ibu okay je boleh tahan tapi baby yg kat dlm tu tak okay and kita bukan nmpk keadaan dia kat dlm tu, so mne2 ibu yg menunggu hari tu better elakkan untuk berpuasa la saya rasa. Risau hujung2 ni jadi apa2 kan. Moga urusan sis bersalin nanti dimudahkan Allah SWT amin🤲🏻❤️

Baby baby hint untuk buka puasa 😘😘😘😘