kemarin punya cerita.,saja share

Pertama kali rasa mcmana sakit perut yg orang ckp braxton hicks.. kotraksi palsu.. sblm tu cuma rasa bunga2 dia saja yg mcm sakit senggugut.. tu rasanya sy biasa saja.. tapi yg betul2 dia smlm tu, rasa mcm hampir meletup perut.. mcm senggugut teruk campur bhgian tengah perut ngilu menjalar sampai ke bhgian ari2 ngilu dia.. mcm2 posisi sy ubah dari berdiri prgi mmbongok lepas tu mengemut2 then melutut la.. sampai la cik suami suru baring saja bagi rehat.. sy pun ikut ckp, syukur la mengurang.. tapi pandai datang2 sakit dia.. berlarutan smpai jam 4 lebih.. sy mmg ada tetidur2 juga.. tapi asal terjaga sikit masih terasa.. paling last sblm hilang braxton hicks tu , baby buat gerakan mcm berputar 360 darjah dlm rahim, dah mcm berombak2 gaya dia buat sampai terasa dia timbul2 kan benjol kat perut.. masa tu tiada la ter tengok perut tapi just pejam kan mata and mengerang kesakitan.. itu first time dia bt gerakan yg menyakitkan.. omoo chincaaa..??? baby makin membesar,,sudah makin terasa gerakan super kuat dia.. moga baby sihat2 yaa

2 Balas

Skrg bpe minggu sis?

5y ago

Skrg sy baru nak masuk 28weeks, tp tak pasti contraction tu sama sakitnya dgn perut mengeras.. Kalau mengeras tu selalu jgk, tp dlm seminit ok blk..

Expert

Salam sejahtera puan, tahniah kerana berjaya mengharungi pahit getir kehamilan sehingga ke tahap ini. Untuk makluman puan, braxton hicks contraction adalah pengecutan rahim atau kontraksi yang berlaku dalam tempoh satu hingga dua minit tetapi bukanlah kontraksi menandakan anda hendak bersalin. Kejadian ini biasanya adalah proses rahim ibu belajar dan bersedia untuk kelahiran sebenar, namun bukan semua ibu hamil akan mengalaminya. Biasanya braxton hicks contraction hanya berlaku seketika. Kontraksi yang menandakan anda sudah bersedia untuk bersalin pula adalah lebih kerap dan berkala sekata. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala seperti kontraksi dan kurang pasti tentangnya, anda boleh segera merujuk keadaan anda kepada doktor.

5y ago

🤗🤗 waa..happy sesangat dpt ucapan tahniah ni.. 🙈🤭 thanks for explanation.. tinggal 1 bulan sudah ni.. maknanya skrg ni sy kena lebih alert la kan.. bedebarnya