Ubat tambah darah untuk hb low

Pernah x ibu2 dapat ubat ni di KK.. untuk tmbah darah..

Ubat tambah darah untuk hb low
2 Balas

saya dr maltofer doctor tukar ubat ni. sebab sy makan maltofer hb xnaik. ferrous. ini ubat iron je awak. ubat ni xmcm kawan2 dia yg lain iaitu zincofer, obimin, iberet & maltofer yg dah include asid folid bagai. ubat ferrous ni kena makan sekali dgn asid folid 5mg dan vit c.

1y ago

sy 1st time dpt juga masa 2nd pregnancy ni awak. mula2 doctor bg maltofer kena makan 2biji sehari, tp hb paling low dpt ritu 8.9. tu terus tukar ubat ferrous ni. tp senang mkn la. sbb xbau pape then kecik. mula2 kean makan 3biji sehari. then doctor check iron dlm drh, result iron okay. terus doctor kurang dos ubat jadi 2biji sehari. hb dh maintain balik awak dlm range 11.1. tapi pagi sy ada ambik ganilia. malam baru mkn ferrous ni 1st pregnancy sy checkup dkt kk, kk bg zincofer. sama la zincofer xboleh telan sebab bau dia kuat sgt. sy nk muntah tapi sy pksa mkn juga.

Zincofer tp jenis lain.

1y ago

bukan zincofer awak. ubat ni nama ferrous fumarate. ini ubat iron sahaja. ubat ni kena makan asid folid dgn vit c. xmcm zincofer. zincofer dh include semua. tak perlu ambik dh asid folid