Bilakah anda memperkenalkan susu formula ke dalam diet bayi anda?
Voice your Opinion
0-3 bulan
3-6 bulan
6 bulan - 1 tahun
1 tahun & ke atas
Saya tidak memberi bayi saya susu formula

3911 respon

22 Balas

0-3 bulan. Kerana anak prolonged jaundice. Bila hanya minum susu badan saya, anak berak 1 kali dalam masa 7 hari. Kemudian berak 1 kali lagi selang 14 hari. Kemudian berak 1 kali lagi 7 hari seterusnya. Jaundice / kuning dia lambat turun sebab dia kurang berak. Tu terpaksa bagi susu formula. Lepas kuning dia start turun, saya pula terkena gegata. Dalam tempoh sebelum habis pantang. Gegata / gatal2 dekat badan yg saya alami 2 - 3 minggu lamanya. Seksa sangat dan sengsara. Gatal merenyam sampai tak boleh tidur, asyik nak menggaru je. 5 kali lebih ulang alik beberapa klinik yg berbeza. Ubat makan, ubat sapu semua tak jalan. Last2 saya ambil I injection dan doktor bagi ubat makan yg kuat punya, mengandung steriod. Lepas saya makan ubat tu, tak dibenarkan susukan anak selama 3 jam lepas makan. Dugaan yang memaksa beli formula milk kepada anak. Selain tu, susu badan saya pun drop. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

bg fm masa sbulan pertama sbb prolonged jaundice.. bg bf dia jarang berak.. bg fm dia berak hari2.. once dia hbis je kuning umur sbulan, mmg trus kasi fully breastmilk thru bottle..last2 nipple confuse.. skrg luka bsalin dh sembuh, tgh proses kenalkn smula puting ibu (dgn bantuan kaunselor laktasi) utk fully kasi direct je.. klau x penat asyik pump 2jam skli nk maintain supply smpai pump pun punah dh.. now alhamdulillah dia dh makin pandai mnum direct..umur 2bulan lbih.

1y ago

terima kasih atas doanya.. moga doa2 tu bbalik pada puan juga.. alhamdulillah masa tu sebulan jugak la proses nak repair nipple confuse tu.. hari2 menangis nk kuatkn kesabaran.. now mmg fully directfeed je.. botol pulak dia taknak skrg hahaha.. aduhai anak.. tp takpe la lagipun anak dah mula makan skrg..

Anak sulung terpaksa bagi susu formula sejak 4bulan.Anak istimewa xnak menyusu langsung, menangis macam kena dera.Sampai mother in law cakap juga macam2,tahan jelah telinga kan.Setiap anak ada cabarannya xkiralah normal @ istimewa.Semuanya tetap istimewa dengan cara yg tersendiri.

terpaksa dari awal kelahiran. sebab susu tak keluar. lepas da urut baru Ada susu.kesian anak lapar untuk Hari pertama. lepastu kena campur mnum susu sebab kerja. penjaga tak sanggup nk defrost susu yg Di Pam tu. tak sempat katenye.huhuhu

2minggu dah bagi susu botol.. sebab susu badan dia tak kenyang.. umur baby 3 bulan dah campur cerelac sbb susu je dia tak kenyang.. alhamdulillah anak dah 9bulan sihat dan gebu 🥰

From newborn dah bg fm sbb baby kena tahan kt NICU..lps warded, campur fm dgn bf tp makin lama susu makin drop, maybe sbb sy x faham lagi apa tu konsep demand and supply.. #anakfirst

0-3 bulan. Campur bf dan fm sbb pam2 susu pun dpt 1 oz je. Paling bayank pernah dpt 3 oz hasil pam yg dah dicampur kedua2 belah, kalau pam tgh malam macam pkul 3 pagi

Masa bby di Nicu 😑 Terpaksa. Sampai nangis sbb xboleh nak susukan anak. Rupanya mcm ni perasaan seorg ibu. #anakfirst

selagi ada susu badan..senang dan mudah utk berjalan (tak perlu termos & susu) dan tak perlu bangun malam..

Disebabkan long term jaundice di samping saranan doktor. Selepas jaundice brkurang susu pula drop