hai mummy2 semua.. boleh share x apa yg perlu d'bawa ke hospital? terutama brg baby.

perlu ke bwk minyak2 bby? minyak ibu? sy dah blur time nk kemas beg baby..😅#firstbaby #bantusharing #1stimemom #mommybuntu #Nanya

12 Balas

saya bawak set baju baby 3pasang, dalam setiap set ada sepasang baju lengan panjang, barut, mitten booties topi, pampers, barut, bedung. minyak telon baby bawak just in case.. extra pack ada set yg sama cuma lebihkan pampers.. brg ibu saya cuma bawak sepasang baju lengan panjang, kain batik selai yg itu utk discaj, stokin, maternity pad bawak lebih, disposable panties, nursing bra, lepastu brg peribadi.. bunyi mcm byk, tp semua tu muat 1 beg jaa.. lg 1 beg saya letak brg yg mudah dicapai, termos, cawan, minuman 3in1, powerbank, benda2 mcmtu 😁

Brg baby bwk 2psg lengkap baju, tuala, kain bedung yg ade kepala tu..pempes bwk 1paket terus xpe sbb klu anak kne warded hnya pempes n tisu basah nurse mintak.. Minyak bby boleh je bwk tp kut xguna je sbb details smua buat kat rumah.. Utk ibu, pakaian time balik, stoking, pad, minyak angin.. Lps bersalin sapu mnyk angin d betis n kaki, pinggang bg selesa n hilangkan letih meneran.. Moga dipermudahkn segala urusan ibu n baby

3y ago

sama la sis.. sy pun due bulan 3. nie pun gagah kan jgk kemas. lau time cuti rasa nk baring je.

hi awak, saya pun first baby jadi saya tak pasti apa yang saya senaraikan ni guna ke tak nanti (due next week) 🤭 baby : baju, mittens booties, bedung, tuala, pampers, toiletries & minyak telon. ibu : kain batik, kain (skirt), baju tshirt, baju berbutang, seluar baju dalam, maternity pad, tuala, tudung & toiletries. paling penting jangan lupa bawa buku pink, ic, biskut (kot lapar) powerbank and charger hehe semoga membantu.

Pengalaman saya tak payah bawak banyak2 masa dekat hospital. Baju dan seluar bawak sehelai je untuk check out nanti. Sepanjang kat hospital dah pakai baju dia. Lepastu bawak smua barang baby dalam botol travel huhu #tapactiveuser

bawak je minyak baby dgn minyak awak. saya pernah kena admit, masa tu ada baby ni asyik nangis and syak dia colic. nurse suruh letak minyak baby, udoh mak dia xbawak pulak 😂

bwk bju bby yg berbutang, mudah nurse nk pkaikan lpas bersalin nanti utk bby, sy dlu bwk 3 psang bju bby, tp extra 3 incase kne warded baby lama.

3y ago

sy xpkai pun sis, incase tkot kne msuk LR awl, xnk lee kelam kbut,, xyh pkai trus sbb lg selesa sbnarnye😆

Minyak , sehelai dua baju baby pampers keperluan baby lah . Baju mommy sehelai je i bawa sebab if normal sehari je kene tahan wad .

✅bedung ✅sock & mitten & hat ✅baju baby ✅minyk telon ✅pampers (lbih pon xpe) ✅set mandian bayi

3y ago

tq sis.. barut baby x pyh ye.

rasanya minyak angin baby tak payah bawa , sis bawa minyak angin untuk sis je .

ni yg SN kk tampal dkt buku pink sya..semoga brmanfaat utk sis😊..