Sy down sebab anak lahir 3.3kg. Td timbang berat 1bulan 3.01kg. Nyusu badan. Patut x stop & bg fm je

12 Balas

Kalau susu sis cukup, tak payah campur pun ok je sis. Normal sebulan berat anak tak naik sangat. Baby lepas lahir berat sikit, dr pernah explain sebab baby masih bengkak, masih ada banyak air dalam badan ke macam mana lupa pulak. Anak2 saya 2 orang timbang lepas 10 hari lahir, turun banyak juga dari masa lahir. Nurse cakap normal je. Pastu diorang kuning bagai. Checkup sebulan berat memang takde naik sangat. 2 bulan baru naik. Macam anak ke 2 saya berat lahir 2.7kg. Sebulan 2.6kg. 3 bulan Alhamdulillah baru start naik. 3.6kg. Tapi saya dari lahir memang mix kejap fm sebab anak prolong jaundice. Bila dah ok, saya stopkan semula fm and full bf 😊

tak perlu campur susu pon sebenar nya. nak berat badan baby naik. 1) pastikan baby awak dpt susu akhir awak susu hindmilk. 2) setiap kali baby menyusu pastikan awak tak kerap tukar posisi breast. sekejap blah kanan, sekejap blah kiri. tunggu sehingga baby awak yg lepas sendiri. 3) utk dpt kan susu hindmilk atleast baby kena hisap 15-20minit. 4) tengok juga polar tido baby awak. kalau baby tido xcukup pon akan menganggu kenaikan berat badan baby awak

9mo ago

thank you awak❤️. alamak segan la awak ckp mcm tu🙈. sy breastfeeding advocate bawah puan ika nabella. tapi rajin follow puan nadmasrom dn LC & PC yg lain juga🌻 utk tmbh ilmu penyusuan

baby saya lahir 1.8kg, masuk sebulan berat 4kg, masuk 2bulan saya bagi siang fm malam df & masuk 3bulan bagi fm je now makin montel nurse pun terkejut dari haluih naik mendadak. Tapi kalau sis taknak stop susu badan & campur pon boleh macam siang fm malam df. Makesure gilir gilir fm & df kalau tak nanti baby tolak susu badan macam saya asyik di uwerkk kan aje😂😂

Baby saya lahir 2.33kg checkup 1month berat dh naik 4.3kg naik 2kg. Sebab saya mmg bagi banyak susu badan. Cuma saya ada mix fm sbb baby prolonged jaundice. Nurse pun cakap naik 2kg dngn jayanya saya menyusukan dia. Masa kuning haritu saya stress sbb turun sikit2 tu yg kalau boleh susukan je banyak2 timing tidur baby pun kena jaga

Hi sis masa anak no 3 sy lalui yg sama pastu tiap minggu kena pi timbang. Penyelesaian die, sis tambah susu badan kerap susu baby kalau baby tido sis bgnkan die utk minum susu. Tp nurse ada cakap boleh campur susu fm. Sy ada campur susu fm brand similac NB tu. Alhamdulilah mmg badan naik. Lps tu sy stop teruskan bf.

xmoh stress sis. chill2 je tau.. ada baby kluar besar pastu berat die trn skit. nti die naik blk. teruskn bf ok? mcm sy jg, baby lahir 3.1 kg. pastu turun kpd 2.56 kg. sbb kuning.. gigih sy bg susu kt anak 1 ke 2 jam sekali. kejut baby bgn suh nyusu. lelama die naik. alhamdulillah.. jgn putus asa yer..

anak sya lahir 2.35kg alhamdulillah susu fm yg dia mnum sesuai dgn berat pun betambah. kalau baby sesuai dgn bf teruskan je, sya baby jaudis tinggi tu yg campur susu fm. xpa sis jgn down ya baby perlukan mommy dia 🥰❤️

x pyh campur klau susu awak cukup.. ramai je bayi yg full bf dgn ibu.. elok tembam.. anak sy full bf dari lahir smpai skrg setahun lebih berat sllu naik.. tembam bulat.. awak kena bljar bnyk lg ilmu penyusuan..

klu ade susu bdn npe nak stop? klu nak dua2 susu bdn & fm pun ok.. nurse xde ckp/suggest ape2 ke ble berat baby drop?

Tak perlu campur sis , tgk cara lekapan bby masa menyusu , hindmilk dgn foremilk kena seimbang bru bby berat naik