Pernah tak anda rasa terlalu penat jaga anak?
Voice your Opinion
Pernah
Tidak pernah
Kadang-kadang

4818 respon

23 Balas

Struggle jaga anak Allah je yg tahu..Bukan taknak luah pd yg terdekat, tp mereka akan ckp ala biasalah, budak, biasa je dorg ni senang jaga..Yela tu, dh la rasa separuh mati duduk rumah, nk layan karenah anak yg tgh membesar lg..makin membesar makin stress la rasa sbb susahhh sgt nk kawal emosi & stress..Cukuplah sorg je anak sy, sbb sy yg bersengkang mata jaga dia seorang diri 24jam, waima sebelum subuh pun ada berjaga macam masa pantang dh situasinya..kejap2 bangun nk susu..hai la anak..cepat lah semua ni berlalu..mimpi ngeri rasa..penat sgt mental fizikal dh ni..bukan x bersyukur ada anak, tp lebih happy klu ada org lain yg sama2 jaga sbb anak bersama kan..tp tulah, sy sedar, sy ni x layak dipermaisurikan pun sebab sy ni hanyalah surirumah yg dipandang sepi je klu meluah apa2..sy cuba jaga anak sy sebaiknya wlupun hampir setiap hari sy terpekik terlolong mcm org hilang akal nk tegah anak yg tgh melasak, entahlah..mak pun xtau dh apa lg hobi yg boleh dibuat utk hilangkan stress dgn anak, melainkan berharap sgt agar situasi ni cepatlah berlalu..tak sanggup dh tahan marah, termarah, meruap2 marah hari2..

Yes..anak prtama..tmbah² lagi brsalin czer..n yg jaga pula mak mertua😌nak sgt jaga ganti mama sy tp buat susu pn x..dia tengok je baby nangis smbil main hp..dah sy setengah mati nak bangun smbil mnangis sbb luka czer sgt2 sakit..dgn smua anak2 dia dari kecil smpai besar angkut ke rmh sy n suami..lepas tu jenis xpandai paham..nmpak baby tidur nak juga psang lagu kuat2..tergelak2 sakan..

tgh rasa sekarang... rasa nk nangis nk mnjerit nk lari tgl rumah semua ad... no 1 laki umo 10yr, no 2 pmpuan 7yr, tgh nakal nk remaja LA kate kn... no 3 pmpuan 3yr, no 4 laki 8mth full bf..ya Allah... mntk Nyawa mntk kesabaran y tgi btl2...mama btl2 penat stress..... 😫😭😭

Kadang2 bile dia stat nangis..dan stat lasak..😂😂😂time tu mak ea moody ..mood ke laut nk2 klu dkt2 nk cuti2 mesia... Tp time lain mood mak ok je xpenat..sm hyper ngn ank😂😂😂✌

kadang2.. tpi pada mulanya penat sbb ank pertama. pengalaman pun belum ada tmbh lgi tinggal bertiga memang susah.. tpi skrng dh terbiasa. #TAPxTanamera

Yap, dulu dengan anak yg abc, jarak setahun &2tahun ,kadang buat stressed, tetapi melihat keletah mereka rasa happy, kita yg takut bila anak tak aktif

pernah jgk bila ank2 tantrum n ibu tgh stress sbb kurang rehat..tp bila tgk telatah diaorg trus hilang rasa pemat n stress

Kdang terlalu penat sbb anak setahun satu rapat.. tpi alhamdulillah bile membesar sekli xlah penat sgat..

Penat bila anak bangun 1 pagi. Dan tak nak tido sampai kita nak pergi office. Affect produktiviti di office.

Menghargai detik membesarkan ank2 bila mereka sudah dewasa alan merindui zaman ank2 kecil