Pemeriksaan pap smear sangat penting. Apa yang buat anda teragak-agak melakukannya?
Voice your Opinion
Takut
Sakit
Malu
Tiada masa
Lain-lain (Nyatakan)

5457 respon

49 Balas

Dah buat 2 kali masa rawatan kesuburan 1st, doktor buat dgn lembut, saya pun relax. 2nd, doktor lain buat. maybe saya stress sbb dpt tau result 1st paps smear abnormal, jd doc kata faraj sy tak buka, sy pun rasa saya tak relax. Sakit wooo.. petang tu spotting. Bulan2 seterusnya sblm period, mesti ada spotting dulu. So sy cek upt tiap2 bulan. Bulan ke-5, cek upt +ve. Syukur.

bagi saya pap smear ni penting, ambil perancangan keluarga atau pun tidak ambil. tetap kana buat pap smear ni. sebab dari ujian pap smear ni la kite dapat tahu yang kite ni sihat dalaman atau pun tak. so bagi siapa yg belum buat tu pergi la buat secepatnya tak perlu malu dan takut. sebab dia baik untuk diri kita.

Mula2 malu sikit. Tapi sbb nurse pesan yg pap smear ni penting utk tahu keadaan kesihatan kita as wanita, So sy pun buat je. Yg penting badan kena relax jgn stress masa nurse ambil sampel utk pap smear tu, serius tak sakit pun 🥰

saya ok je buat je sbb skrg ni sngt penting utk tahu keadaan dlmn kita mcm mna ok ke tak ok ..proses bt pap smear sya dlu dtemani suami jd kurang la malu sikit

Malu jugak awal² tu 😆 tapi fikir positif je..buat jugak, Alhamdulillah tak sakit sebab byk kali nurse pesan..jgn keraskan badan..relax je.

Saya kerap buat dan ia terlalu menyakitkan. Saya akan berterusan sakit perut 1 hingga ke 2 hari setelah paps mear.

Teringin nak buat tapi tgk procedur mcm korek2 je. Huhu dh la kisah korek2 time bersalin tak hilang lagi

selepas saya b'gelar ibu saya trs buat pemeriksaan pap smear.sbb saya rasa ia sgt penting utk wanita

Ape benda pap smear tuu?? Boleh sesiapa bagitahu tak dan jelaskan untuk ape kena buat pap smear tu?

dah buat..bkn sakit pon.kne ada taktik pernafasan.sakit agy kontraksi sblm bersalin.