Do you think pacifiers can cause speech delays?
Voice your Opinion
Yes
No
I am not sure

3953 respon

24 Balas

anak saya tak nak puting ni, dah macam2 jenis saya beli bagi dia masa baby, semua dia buang. sekarang dah umur 1 tahun 3 bulan belum boleh bercakap lagi.

anak sulung saya berputing sampai umur 2 tahun, memang lambat cakap. compare anak ke dua, umur 9 bulan boleh clearly sebut ayah..

speech delay bukan ke kita kne kerap berbual dgn dia ke... pacifier ni x pasti sbb anak sy pon hisap pacifier

First baby masa checkup 1thn6bln doc ckp speech delays.. salah satu faktor adalah disebabkan puting.. 😔

anak buah saya puting kat mulut je jadi xmo cakap. umur dah 3 tahun boleh cakap ibu ayah nak gitu je

Taklah.. Gigi je jadi ke depan sikit tp ibu boleh tolak gigi anak ke dalam sekali2. Elok je balik

Nope.. Depends kot.. Anak saya 3 orang pakai puting elok je.. Tak de delay speech

Anak saya taknak puting pun bila saya bagi. 🤣 #TAPactiveusers #TAPsupermoms

Anak saya isap puting sampai 2y...skrg petah bercakap.. Helok jaaa

Ank sy x penah la pulak puting,, tp lambat bcakap jugak..