Nk tnya psl NT Scan, kalau 14w blh buat lg x, share pengalaman, sy br tau psl scan ni.

8 Balas

saya pernah nak try buat NT SCAN, tapi kebetulan klinik yg sy pergi takde buat scan jenis tu, pulak tu malas nk mari2 dah pasal lewat petang sesak org nak gi bazaar apa semua, then buat jela scan biasa sebab dah 3 hari mmg ada sakit kat ari2 dan pinggang. cek air kencing rupanya kotor. btw doc ada bgtahu utk buat NT Scan ni bukan suka2, tapi kebiasaan org luar dan cina suka buat sebab kalau diorng dapat tahu anak tu tak normal, diorng akan terus gugurkan, kita melayu tak buat la macam tu kan... sebabnya kalau kturunan yg mmg takde mslh any syndrome down atau apa2 inshaAllah bayi baik2 saja.

Ikut klinik,.. Ada tempat yg masih boleh buat... Sy pun rasanya buat dlm 13 or 14w or lebih sikit.. Dah lupa.. Insha'Allah boleh Cuba cari kat fb ke klinik area tempat sis yg ada buat NT scan then nanti try tgk klinik berdekatan tu apa service dan week berapa.. Nanti boleh call dulu klinik tersebut .. Mcm sy, sy buat NT scan dkt klinik anda Kuala selangor.. Kat sana memang best, doktor dia pun ok, layanan pun bagus.. Dari first prgnt sy scn kat sana.. Cuma yg jantina je sy x scn kat sana sbb masa tu budget kurang so sy buat kat sonobee.

Hye awak still terima ye 14weeks ade certain clinic accept sampai 15weeks wajib buat awak🫶🏼 saya lepas buat terus rasa lega hahah. Inshallah doa yang baik2 dekat allah semoga takde ape ape. Lebih baik buat skrg.

tak boleh rasanya. sbb masuk 14w cecair tu dah fully formed ke mcm tu lah yg sono sy bgtahu dulu. sy pun buat lewat masa 13w5d nak habis masa dah nasib sempat. tp cuba tanya dulu lah klinik yg awk nk pi tu

try call klinik tu dyirg buat lg x utk 14w.. klu x bley xpe.. nant bley wat detail scan ble da 20w ke atas..

Awak cuba call dulu klinik yang awak nak buat tu. Ada yang still terima ada yang tidak.

NT scan tu utk ape ye?? maaf tk tau

1y ago

NT scan blh jadi early detection utk any abnormalities mcm Down syndrome dkt baby kita. Tpi mmg kna buat within time period dia. Before 14 minggu rasanya kalau xsilap.

depends pd klinik