Semue berubah

Ntah lah sejak dah ade anak ni saye dengan suami dah macam tak bersefahaman. Mase sebelum ade anak okey je, dah ade anak ni suami selalu marah2 saye. Terase hati tapi banyak diam dari melawan sebab saye kalau bukak mulut ikut emosi takut jadi makin teruk. Bile slow talk saye dipersalahkan, ade je itu ini.

10 Balas

sama la sjk ad ank sy dgn suami dh jrg brsama , lpsptu kkerap gaduh .. kalau ank sy cederakan dri sndri, jtuh ke apeke suami akn slhkan sy sdgkan sy xbuat pape pun kt ank sy. ble ad ank ni sy nkla ddik dgn tegas, manjakan ank brtmpt. tp suami sy x, dy trllu manjakan ank smpaikan dy sllu nk ajk sy gaduh. ank sy ni xnk dgn suami, nk berkepit dgn sy je . sy syg ank sy tp ble ank prmpuan ni, suami lain skit. kalau jd pape kt ank dy akn slhkan sy mcm sy ni punca apa² jd kt ank sy🥲. hri² nk gaduh . sy rse sedih sgt . suami xfaham sy.

suami rasa terabai sbb awk byk lebihkan anak...pernah jd pd sy...kena slawtalk dgn suami....ank tu wujud pon sbb kerjasama bersama....bkn kita masuk jari pastu tetiba pregnant...bg suami phm kenapa awk terpaksa lebihkan ank....sbb ank masih kecil...masih bergantung pd awk utk buat sesuatu...dlu suami gtu la....lama² dia phm...tp kdg² dtg jgk angin terasa terabai dia tu...awk kena pndai² kdg² amek hati dia...

hi mommy, cuba bawa bincang elok2. biasalah tu hal rumah tangga. sy pun sejak ada anak kecik.. semua jd kelam kabut.. kdg terlepas marah kt suami sbb serabut. nasib baik suami tlg buat kerja rumah sikit2. tipulah klu sy tak rindu life cm dulu sebelum ada anak. tp kena terima kenyataan sbb da jadi parents. bila da parents, mmg kena byk bersabar dan bersedia utk jadi penat.. itulah kenyataan dia..

Mungkin dia stress sbb lps ada anak kehidupan berbeza dgn sblm. Cabaran utk ibubapa lebih besar. Tak cukup tidur, perlukan lebih kewangan dan sbgnya. Sy harap suami puan lembut hati utk soft talk bawa bincang bersama. Bacakan Ya Latif setiap kali masak, basuh beras utk keluarga, buatkan air utk suami dan niatkan agar dia lembut hati

betul..api xblh simbah dgn minyak tp simbah dgn air..klau sorang tgh panas sorg lg xblh panas jgk.tp klau awk nk tau jawapan knp jd camtu..awk kne bincang..tye.suami ada masalah ke ape.kdg laki ni payah nk bercerita..mgkin stress keje.klau awk x mmpu nk berdepan blh wassap suami..sembang2 santai n blh korek2 ape y ptt.

saya plak tbalik.. lps ade anak nie, slalu marah2 suami.. mgkin sbb sye penat.. rndu nk hdup mcm dlu pun ye.. bkn la rndu b2 cumanya utk khidupan yg lebih tratur, skg sume kelam kabut, msk laju2, mandi laju2, mse mkn x mnentu.. mgkin suami sis ade msalah lain yg x settle smpi tbawa2 ke rumah..

10mo ago

sama saya pun slalu marah² suami ntah la knapa slalu rsa nk marah je

kita semua stress pelbagai sebab bila ada anak, tak kira suami atau isteri. bezanya cara kawal stress tu. kalau matang blh berlapang dada, kalau ikut emosi mcm tulah marah serba serbi walau bukan besar mana

sabar lah ya, insyaAllah bila anak semakin besar semua akan kembali normal. just enjoy your life now. everytime rasa stress/nak marah, cuba sedapkan hati semua ni akan berlalu nanti. chins up mommies !

itulah rumahtangga, lps ada anak berbagai² ujian Allah bg nk duga rumahtangga.. sabarlah.. komunikasi dgn suami baik².. doalah pada Allah

kene bincang baik2