Normal ke tak happy

Normal ke tetiba rasa tak happy masa kandungan dh 24weeks Dan betul ke bila first pregnant nie nanti bila waktu nak bersalin doc@nurse akan gunting jgk.. Bila fikir mcm nie rasa down sgt².. Dah la skrg nie kaki sampai ke tulang kelankang sakit...

20 Balas

Sy baru lepas bersalin ank 1st. masa awak nk terberanak nanti awk tak terpikir pn soal sakit kena gunting ke jahit ke..cuma nk cepat2 kuakan baby je...n bagi Sy gunting n jahit tak sakit. yg sakit contraction 🤣🤣🤣

2y ago

lepas jahit kdg doc akan seluk lagi skali utk double check xada lagi ketulan darah atau cebisan uri yg trtgl, mmg terasa n sakit tapi mummy perlu set kt mind doc buat utk kesihatan mummy juga.. sbb kalau ada ketulan atau uri trtgl boleh menyebabkan jangkitan kuman, tumpah darah, mmg bahaya utk diri mummy .. n doc akan seluk n check lepas jahit sbb takut trjahit bahagian tmpt membuang.. utk TT jaga emosi n mental kalau rasa takut kurangkan membaca pengalaman2 org nnti TT yg takut n stress .. cuba practice cara kawal pernafasan , cara meneran n rajin buat kegel exercise tu antara tips lancarkan proses bersalin.. semoga dipermudahkan urusan bersalin TT.

Sis, kena betulkan mindset. Paling sakit sebenarnya contraction 😂 Dah 10cm sibuk meneran saya tak sedar pun kena gunting. Bila doc nak jahit saya tanya ada kena gunting ke? Serius tak perasan. Boleh la mula tukar takut contraction tu lebih dari takut gunting 😂

first time biasanya memang kena gunting sbb takda laluan/laluan kecik. tp ada je kes tak gunting kalau selalu buat urutan perinium, exersize, kerap berjalan/turun naik tangga. tp kalau nk berjalan pon malas, terima je la. masa beranak bukan rasa pon sbb contraction tuu dh sakit.

msa tgah skit nk bersalin tue sis,kena gunting xrsa skit pn...bg pglman sy lah org len sy xtau,bruntungnya sy bila kena jahit sy xsdar lgsung xrsa skit kena jhit sb sy mnta bius,sb msa tue dr seluk nk bawa kuar uri xblh sb terlekat so sy mnta bius...sedar2 ja dh stle smua..

Allahurabbi. awak fikir bbyak tu. jng angkat punggung masa besalin. kira time contraction awak .. tgk you tube.. belajar. best. amazing. cara besalin dng mudah. so awak belajar. dengan ilmu kita rasa yakin.. kita boleh! kita boleh lakukannya. awak.boleh lakukannya

pgalaman sy..tipu lah klau sy kata x sakit, kna jahit hidup2 mmg trasa, nk2 klau awak fokus dgn apa y doc bt, siap blh rsa dia cucuk n tarik benang to...tp klau awak abaikan apa y doc bt, sbnarnya x ada lah sakit sgat, mcm sy dlu, bt x tau je, bbual & main fon...

mana ada 😂.. jauh betul pemikiran dia.. ada je org bersalin x koyak.. lagi pun time sakit tu awk fikir bila bb keluar je.. sakit bersalin tu lagi sakit dri gunting or jahit..☺️ jgn down,jgn stress kesian bb ikut emosi awk nti..

saya x happy masa trimester pertama sebab masa tu saya alahan teruk & kena ecsema, saya kerap nangis tetiba nangis kdg suami pun heran tgk saya, biasa tu sebab hormon kita lain masa pregnant ni, ingat ja pahala kita pregnant ni

mmang kena gunting.. nk x nk kena rasa lh sakit bersalin nt.. kuat semangat je..

asalkan zikir tafrijjiyyah