Normal ke tak happy

Normal ke tetiba rasa tak happy masa kandungan dh 24weeks Dan betul ke bila first pregnant nie nanti bila waktu nak bersalin doc@nurse akan gunting jgk.. Bila fikir mcm nie rasa down sgt².. Dah la skrg nie kaki sampai ke tulang kelankang sakit...

20 Balas

rasa tak happy or moody scara tiba2 tu normal sbb hormon kita kucar kacir sikit time pregnant. cuma kita bawa2 berzikir, buat activity yg kita suka, window shopping dlu brg2 baby, tenangkn fikiran dgn benda2 yg kita rasa patut. Utk sakit2 badan & sakit celah kangkang mmg sy da alami, dia akn on off. Skrg sy nk msuk 32w da, still akn on off rasa sakit2 tu, tp normal sbb itu smua brpunca baby kita tgh membesar kt dlm. rahim makin mengembang, menekan2 saraf & organ kita. skali dgn punca hormon juga. masalah gunting bawah tu awk jgn risau, sy pn first baby. bykkn berdoa je, ada org xperlu teran pn baby da kluar, hanya hembus2 je, lain org lain rezekinya. Paling pnting jgn downkn pemikiran sendiri dsbbkn byk tgk or baca benda2 negative. Tgk or baca yg positive2 je, supaya vibes positive tu msuk dlm pemikiran & diri kita. Especially 1st mom mcm sy nie, sy perlukan semangat & moral support. Jd sentiasa cari perkara positive je. Bila dtg yg negative, kembali semula kpd Allah SWT. Kita perlu jaga mood kita sbb itu smua mempengaruhi perkembangan otak baby. Sbg ibu sy nk baby sy happy, so sy pn kena happy. Cm tu 😁

Sejujurnya sy pun pernah rasa x happy mengandungkan anak sulung dulu. Rasa x best sbb badan sy terlalu lemah, banyak sgt alahan, badan sy terlalu sensitif dgn cuaca panas sampai naik bintik2 merah gatal, melecet sbb garu, terlalu rimas. Hari2 menangis. Mmg sy rasa x happy, perut sakit mcm masuk angin tu, hari2 rasa mcm tu. Muntah, xboleh bau apa2 pun. Sy rasa serik nak mengndung dah. Tapi kenalah bertahan sbb takkan tiba2 nk gugurkan anak pulak kan. Last sekali masa bersalin pun sy tumpah darah. Byk sgt ujian, masa anak lahir je, sy x fokus pun dkt anak. Sy xde rasa lega lagi masa tu, sbb sy terlalu sakit rasa mcm dah nak mati 🥲🥲 tpi lama kelamaan, timbuk rasa syukur sbb sy dah dikurniakan anak jgk compare org yg masih TTC. 🥰 sabar ya sis. Ujian buat sis.

sy bersalin anak 1st pun kena gunting jgk...bg badan sy sendri,wktu kena gunting tu mmg sy boleh rasa jgk tp tak la sakit sgt...rasa mcm pedas sikit masa kena gunting,tp contraction lg mantap sakit dia...seharian berguling dlm katil wad hospital,nak bangun,berjalan pun mmg payah masa contraction tu...makan pun tak selera...gunting dan jahit mmg sakit,lg2 yg masa dah siap jahit pastu kena seluk lg balik dlm tu,mmg sakit gila...kena bertahan utk melaluinya...bila dengar suara baby nangis,terus rasa sakit tu beransur-ansur hilang...tetap semangat ya sis💪🏻☺

Just enjoy your pregnancy sis, jangan risau pasal kena gunting tu semua, waktu sdg branak tida sedar tu sebab contraction amat2 sakit. Sya leave it up to doc n nurse utk keluarkan baby secepat mungkin. Kmu akan rasa tu nyawa di tangan org lain. Penat dari push tu sampai next day. Itu pengalaman sya la sis, lepas nmpk baby terus rasa worth it. Baru tahu perasaan knp org bilang lahirkan anak tu satu pengalaman yg amazing. Bangga dpt harungi sis 😆

saya anak first memang kena gunting area perineum. tp tak rasa apa pun,dengar bunyi mcm gunting kain ja. sakit contraction lebih sakit melebihi kena gunting. lepas baby dah keluar,nurse jahit baru rasa azab lg. 4 jahitan je rasa pedih sgt². anak kedua saya sedikit koyak,tp bila dijahit tak rasa apa pun. lain anak lain pengalaman bersalin. so,enjoy sja la mama. tak semua org boleh rasa apa yg kita rasa. manis sgt pengalaman tu,walaupun nyawa dah dihujung tanduk masa tu

Sis nanti waktu bersalin tak sempat pikir dah semua tu . Banyakkan berdoa dipermudahkan urusan . Macam saya koyak sendiri tak kena gunting , jahit pun tak rasa sebab dah sakit . Walaupun mindset nak bersalin normal tanpa koyak . Tapi dipermudahkan anak lahir dengan selamat tupun dah bersyukur dalam pikiran masa tu . Apa yang paling sakit tu sakit contraction .

misi or nurse akan gunting klu awk dh teran trlalu lme, die akan bgtau dlu sblm gunting tu, tp awk xkn rse pape pn mse kne gunting tu, sbb pd mse yg sme awk akan rse sakit nk meneran tu, klu awk teran 2 3 kali bby dh kuar xde diorg gunting lah, cme koyakan yg ade smemangnya dh koyak dgn sndrinya atau xde koyakan.. tu jer.. enjoy ur pregnancy journey dear.. ☺️

Biasalh sis anak sulong kan... Tp Jangan Fkir sangat smua bnda tu.. Contraction lgi sakit tau, bila Dr gunting pun xkan rsa pun saya pun dlu xcya tp hakikat nya gtu lh xsakit.. . Sya ank first sya bersalin normal, tp msa ank second sya kan czer mmg down sgt tp alhamdulillah smua selamat dapat tengok baby sihat pun dh syukur.. Apa2 pun banyak kan doa ye

sakit jahit bwh tuh tak lama pom sis..kalau makan ubat teratur sapu ubt hari2 dlm 2 minggu dh sembuh..saya dulu kena tegur jalan laju sbb tak rasa sakit dh..kdg2 tuh siap agkt kaki basuh dkt sink..😅 lupa pulak tgh berpantang lg.. lg better jahit bwh dr ceaser..ceaser berbulan2 amik masa utk sembuh.. berdoa byk2 semoga dipermudahkan beranak nnti..

sᴀᴋᴛ ᴄᴏɴᴛʀᴀᴄᴛɪᴏɴ ʟᴀɢɪ sᴋᴛ ᴅʀɪ sᴋᴛ ᴊʜɪᴛ ᴅᴀɴ ɢᴜɴᴛɪɴɢ ᴀᴡᴋ... sʏ sʙʟᴍ ᴋʜᴡɪɴ ᴘᴜɴ ʀᴀᴍᴀɪ ᴅᴜᴋ ᴄᴋᴘ ғɪʀsᴛ ʙᴇʀsʟɪɴ ᴋᴇɴᴀ ɢᴜɴᴛɪɴɢ ᴘᴀᴅᴀʜᴀʟ ᴛᴀᴋ ᴘᴜɴ... ᴅɪᴀ ᴀᴛᴀs ᴋɪᴛᴀ sᴇɴᴀɴʏᴀ