First time Czer jahitan dh buka balik

Hi mummy's tolong pray kan untuk I jahitan dh buka sakit betul pedih hari² kena cuci mkn antibiotic smp bila la I mcm nie x tau betul² depression sgt nie nak jaga anak pun x leh sebelum nie I xade down mcm nie sekarang rasa mcm zero saya nie sdh xade

9 Balas

hai sis . sis just relax n jgn bnykk gerak . mkan ubat antibiotik tu penting sbb Dy nk cantum kan daging daging kita balik . lepas cuci mcm biasa dok depan kipas bg kering . mcm kes Sy ad sorg bidan ni cuci luka sy ngn air garam msa tu bru 5 hari bersalin czer. hahaha skli berpeluh tempat jahit tu rasa nk meroyan sbb air garam tu masuk dlm luka . urmmm kita nye first time xthu apa. lepas 2 3 hari tempat luka tu ad air bisa bertakung mcm air je keluar kalau picit . urmmm terpaksa la buka jahit balik sebab nk sedut air tu keluar kalau dibiarkan boleh masuk usus .lepas settle semua tu Mkn ubat antibiotik cuci hari hari alhamdulillah dh elok balik . just mkn je ubat tu . tempat jahit Sy pn kalau berpeluh cepat sgt melecet kadang kadang sapuan krim je . bersabar ok sis.

sis hari keberapa? ada nanah ke sebab kena mkn antibiotik tu? jahitan terbuka semua ke atau ada lubang² then dr bukak semua? sorry byk tanya sebab saya hari ke 44 dah, still luka czer x kering² pastu lubang hjung dgn tgh, n ada nanah sikit, dah on antibiotik 2 mggu dah tp masih sama. saya review luka czer dgn pakar hjung mggu ni, risau n xnak kena warded. mental saya. sbb luka czer ni x sembuh² pon saya stress n down masa pantang. so faham sgt apa sis rasaa..🥺

1mo ago

kalau ikut pengalaman sy ceaser kali kedua ni lambat sembuh Luka. dh sebulan masih xbercntum sepenuhnya. lubang di tengah2.. berbeza dgn pengalaman yg pertama dulu 2 minggu dh bercantum cantik. utk kedua ni masa review dgn nurse dia ada tekan sikit dgn lubang tu keluarkan air bisa masa ceaser tu yg mn sy xtau dlm tu ada air. sbb takut nk tekan2.. lepas nurse tekan tu lubang masih ada lg sy ambil inisiatif pegi Farmasi. ahli Farmasi suggest utk ambik vitamin E dgn ubat sapu antibiotik. Alhamdulillah lepas 3 hari Luka makin sembuh dn cepat bercantum. nyesal juga nape lah xtry g Farmasi awal2 lg..

Ada jaga pemakanan tak? Tak boleh makan benda busuk. Contoh belacan ikan masin telo. Terutama ya seefood. Ada juga ikan yg tak boleh makan. Dan banyak lg makanan tak boleh d makan dulu. Salah satu juga Kalau tak jaga makan luka akan lambat sembuh dan nanah tambah darah. Rajin2 cuci bila basah lepas mandi keringkan dulu. Sy pun czer sebulan dah sembuh. Sembuh sy tetap jaga juga sebab dalaman belum pulih sepenuh yaa

saya dh 49 hari baru cyzer oke, kalau tdk keluar air bisa dan nanah huhuhu.. rujuk klinik swasta rupanya ad benang yg tak kering, doktor tlg kluarkan sisa2 benang yg x hapus... benang tu yg buat daging dan kulit x cantum.. try refer klinik swasta.. alhamdulillah cyzer saya okey skrg

Luka czer berlubang and keluar nanah dan air bisa. Gi klinik swasta. On antibiotics. Tips cepat kering, guna hair dryer. Now im ok ady

Jangan rasa macam tu Ibu kena kuat untuk cepat sihat kena kuat untuk baby

Moga diberikan kesembuhan spt sediakala & dipermudahkan urusan puan

1mo ago

🙇‍♀️🙏😞