Spotting macam ni okay ke?

Normal ke spotting macam ni, bersama suami smalam and dri smalam until today spotting ada but tak heavy.. kandungan baru 5-6weeks. dah prgi hospital smalam and doktor ckp baby okay but since prnah ada experience miscarriage jadi bimbang🥺#firstmom

Spotting macam ni okay ke?
18 Balas

sy masa 1trimster turun drh jugak. smpai mnangis2. lgipun time tu mmg byk bejalan n buat kerja pstu angkt berat sikit2 then sminggu tu smpai 3kli brsma ngn suami. yela sbb tkthu kan. last2 warded doktor pantau 24jam nk tgok drh klua lgi ke tak .. pastu kene msuk muncung itik tu and doc kata ada luka kat pintu rahim sbbtu bleeding. tp doc tlis threaten miscarriage. lpastu time bru msuk trimester 2 pun sy turun drh jgk. tp spotting jela. ni sbb sy drive berjam2 then doc bg dupaston kuatkn rhim. alhamdulilah skrg dh 34weeks. doakan sy dipermudahkan bersalin ye

2y ago

Aamin, smoga mudah2 je smua urusan nnti

klau sekali bersama suami pastu trus jd cmni wpun sikit masa 1st trimester, boleh stop dulu bersama smpai kandungan dah masuk 16 minggu. sbb takut uri kt bawah so mgkin sbb tu sng berdarah pastu dah pernah ade miscarriage lagi. better bed rest dulu smpai kandungan dah 20 weeks ke atas ke n at least dah tahu posisi uri kt mana. sy spnjg 27 weeks preggy ni skli pun x pernah spotting or bleeding sikit2 ni. klau ade mmg kena hati2 dulu awal2 ni. lain org lain keadaannya.

sy pun prna jdi mcm ni sis lepas bersama ngan suami ... trus p hospital alhamdulillah doktor kata baby ok ... dia kata jadi mcm tu sbb bawah kita ni klau mngandung dia akan kering tu yg sbb boleh jdi berdarah tu ... lepas bleeding sikit tu sy da tak berani bersma suami.. tggu la masuk 3rd trimester bru cuba nak bersma balik .. nak bantu bukaan tuk bersalin nnt

Seeloknya jangan bersama lagi di awal kehamilan.. lagi² klau ada sejarah keguguran.. Semua kena berhati².. Tangguhkan dulu utk bersama tu.. tunggu baby dah mmbentuk smpurna dah ssuai duk dlm rahim kita tu.. dan kandungan dah mmbesar dalam 5 - 7bulan baru boleh brsama smula.. Berusaha jaga diri n kandungan dgn sebaiknya...selebihnya tawakal kpdNYA...

masa saya 1st tm saya mmg tak bersama dgn suami sebab tak berani walaupun takpernah ada miscarriage atau pendarahan. sebab entah la jadi paranoid 😂 lepas je maasuk 2nd tm baru sambung balik. kalau dr ckp baby ada heartbeat & ok then Alhamdulillah. mungkin pendarahan sbb faraj kering jadi ada luka 😬

2y ago

i see. dont worry saya rasa kalau calitan mcmtu mmg luka faraj tu. tapi bagus la awak dah check. inshaAllah okay je tu 😊😊

jika sblm ni puan ada pnglmn keguguran... better ms 1st trimester ni berpuasa kejap dr bersm dgn husben hingga 2nd trismeter make sure rahim btl2 kuat..jika nk brsm ..pstikan tak pncut dlm spnjng brsm ms awl trismeter ni... ms 3rd trismeter baru blh dan sgt di galakkan bg memudahkan utk bersalin..mg dpmudah segalanya..aamiin

doktor ckp baby ok tu mcm mana? baby mmg dah ada heartbeat semua? kalau yes, Alhamdulillah. & kalau boleh trimester pertama ni elakkan bersama dulu especially ada sejarah keguguran. normal pregnancy takda spotting/bleeding. if spotting berterusan & ada cramp, terus pergi emergency.

2y ago

Smalam scan dri bawah dah nampak jantung baby and kantung but jntung kecil lagi so doktor suruh follow up weekend ni untuk scan lagi. Thanks for advice, sgt membntu🥹

doctor cakap apa? luka ka? scan dh ada heartbeat dn dh nmpk janin tak awak? awal sgt lagi. kalau boleh elakkan bersama tambah2 awak ada sejarah. apa2 semoga urusan awak dipermudahkan okay.

2y ago

sebab baru 5-6weeks. mmg baby kecik lagi awak. masih dlm proses pembentukan. jaga diri tau. makan asid folid. kalau boleh ckp dkt husband stop sekejap. nnt dh 2nd or 3rd trimmy baru continue okay. bagi baby kuat dulu.

sya pn penah jadi macam nie.. bersma suami kandungan dah 10mggu.. prgi klinik doc nasihat kn jgn bersama lagi sb vagina terlalu sensitif..bila ad geseran mmg akn keluar darah..

kalau dah chek ke doc.doc ckp ok .ok la tu ..sy pun pernh trjdi mcm ni.1 mggu keluar drh sikit2.trjadi masa antara 7-8week ke masatu lupa.skg dah 30week.😇