4m pregnancy kurang selera makan

Normal ke klau selera makan kurang dan bila makan agak kenyang sikit, akan muntah semua, bru rsa perut ok sikit.. dan setiap waktu rsa nak muntah jga. Makan atau tdk tetap sama jga la. Mual mcm lepas makan bnda berminyak. Rasa x selesa pula dgn keadaan bgni. Ada yg sama ka? Baru masuk 4weeks. 1st baby.

2 Balas

Memg normal sis. 1st trimester sis jgn mkn tu kuantiti sekali byk. Sbb bila perut rasa penuh pun boleh jdi rasa mual juga. Sebaiknya sis makan biar sikit n kerap 6X mkn sehari. Ni nurse sy ajar dulu. Sabar ya.. memg dugaan first trimester sakit sis. Nanti sis dah second trimester dah enjoy dah makan.

2y ago

Boleh ke klinik minta dr ubat tahan muntah. Sebb x elok sis asyik muntah x blh mkn n tak minum air masak. Bahaya untuk baby.

1st trim kalau kata alahan teruk, kurang selera makan tuh normal je. nnt da masuk 2nd trim inshaAllah slow2x okay.

2y ago

orite. thank you. risau pula asyik muntah sja makanan