Dah bersalin tapi tak berak

Normal ke dah 2 3 hari bersalin tapi sye tak boleh berak lagi. Sakit kat tempat jahit jgak. Risau sye. Nak buat ape ye?

8 Balas

berasa skit... tp kalau sis duduk mengiring dekat mangkuk tandas tu jangan teran just urut punggung bg senang berak... klau berasa nk kluaa just relax saja jangan teran... makan buah oren nk bg senang membuang...

sy pn sama .hari pertama bsalin ada mmbuang... then 2 ke 3 hari x mmbuang..next tu baru mmbuang. . awak boleh beli ubt kt farmasi utk mudahkan pembuangan najis...makan ubat tu, xperlu hard utk meneran

10mo ago

actually dia bukan normal tau....normal mmg kena mmbuang..even masa check up kt kkia pn nurse akan tnya ada mmbuang x

minum lactul, dia buat najis jadi lembut, 4-6 jam lps minum nti rasa nk berak. azab jugak lama sgt tak berak nti dh rasa nk berak, kne teran najis sembelit 😖😖

Tkut pula nak berak lepas bersalin.. Bidan kate ada sakit sket…😩😩

Saya beli nona roguy punya capsule yg phytonatal tu.. Senang membuang..

Sy pun dh dua hari bersalin tak membuang… Tp ada mkn ubt farmasi..

Pegi farmasi beli stool softener

Beli lactul tu