Adakah normal bayi 9 bulan belum boleh duduk

Normal ke bayi 9 bulan belum boleh nk duduk sendiri?

140 Balas

Normal je, jangan risau. Setiap anak perkembangannya lain2. Cuma boleh ajar baby atau bg rangsangan untuk dia bergerak & belajar duduk. Latih sikit2 tp bukan memaksa. Boleh rujuk video di internet untuk aktiviti ajar baby cara duduk.

harini bby sy msuk 8bln 28hari. blm duduk dgn stabil. masi goyang2 n prlu skongan. gg pn blm kuar. tp da pndai sbut mama sjak awl bln msuk 8bln. mmbebel pn da smakin kuat. berat dia 10kgs. apakah sbb berat lbih punca lmbt duduk n mrangak?

3y ago

hurm anak saya,sama umur dgn akak,time dia 7 bulan tu,dah ajar dia duduk,lepastu letak bantal belakang supaya bagi dia kuat,sekarang alhamdulillah,dah boleh duduk sendiri dan merangkak pun makin laju,berat dia 9-10 kg .

perkembangan baby xsame ... ade cepat ade lmbt ... anak sy 5 bulan lebih sy start ajar ddk ... sekejap² je ... skrg 6 bulan, nmpk la gaye die interest utk ddk ... (tue pon kene marah ngn mak mertua sbb die xbg cucu die ddk)🤭🤭🤭

4y ago

sama la kita. sy pun latih dia duduk 5 bulan. masuk 6 bulan dia dah start duduk lebih 5 min tanpa sokongan. mak sy pula marah takut effect tulang belakang baby

ank sy 9bln masih mengesot.. duduk kita kena dudukan dia.. tp dia kalau tgk sofa, meja kecik dia akan bpaut utk bdiri.. kadang dia lepaskan tgn dia gtu je.. risauu.. mrangkak x boleh lg.. tp angkat punggung cuma x bgerak.. huhu

Perkmbgn budak tak semua sama, macam anak sy sekrang dy dh 1thun 10 msih belum merangkak, dduk dan berjalan. Dy sekarang dalam tempoh menjalani proses fisioterapi dan cara kerja. Sis kne think positif, yg oenting baby sis sihat

Normal rsanya cmtu tpi insyallah boleh dduk slow2.. ank sya 3 bln dh meniarap.. ckup ja 4 bln plak mula la tonggek nk merangkak plak skrng dh 6 bln dh boleh dduk tpi cuba2 jgak brdiri kt mna2 tmpt mula nk brlajar brdiri dh🙂

Anak sy 9 bulan 24 hri bru boleh merangkak semalam.. excited betul.. duduk die dh pndai dh ade gigi 4 atas 2 bawah cuma merangkak je blum pndai.. tapi tuptup smalam tgok die dh mrangkak laju .. alhamdulillah😘

mgkin normal kot sbb kbnykn bayi x sama ..mcm bayi girl sy dia bru 8 bln 21 hri dah strt nak brdiri sdiri tnpa memegang n xnk dipegang tp still begagar takut ..tp dia bru nk bljr merangkak guna lutut n tangan ..

normal sis. pernah jga ank asuhan baby x pandai duduk sndiri. dduk pon kita kna tahan badan tdak trgolek ank org😅. bbyNy 10 bln merangkak trus berdiri x smpai brp bulan dh boleh jalan x pndai diam plk🤣

Banyakkan activity baby ya sis. Normal je tak pandai duduk. Tp kalau awk nak encourage dia, bykkan practice duduk with support. Banyak educational video awk blh refer k. 💪🏻