Berat badan

Normal ke baby lambat naik berat badan? Baby sy dah 5 bulan , tp berat nya naik sikit2 je & berat dia masih dlm garisan kuning 🥲 Bby sy minum susu formula , ataupn nak kena tukar susu? Susu yg jenis mcm mana ya recommended ? Thankyou mommies..

3 Balas

Kalau psl berat badan ni x semestinya kena dgn makan minum anak je. Kita kena tngk jg mcm mana dia tidur malam dpt ckup tdr ke x atau anak aktif sebelah malam dan asyik main je. Anak sy lahir kurang berat 1.6kg je, dr pakar bnyk ajar cara nak jaga berat badan anak dan dr tu tekankan psl tidur anak. Kalau boleh sebelah malam bagi anak tidur panjang bangun pun susu je. Jgn biar anak aktif sebelah malam sbb masa malam tu wktu anak tidur tunbesaran anak berlaku dgn cepat. Klu anak awk minum susu fm sy rasa smua jenis fm pun ok untuk tmbah berat badan, nak kena tngk mcm mna penerimaan anak awk dgn susu tu je. sebab anak sy pun fully fm sy bagi susu murah je dupro berat ttp naik cantik. Anak sy dri nborn sy mmg jaga sgt waktu tidur malam dia, dari line merah berat masa lahir skg 5bulan dah masuk line putih. Naik ok je tiap bulan. newborn 1.6kg, 1bulan 3.0kg, 2bulan 4.3kg, 3bulan 5.2kg, 4bulan 5.7kg, 5bulan 6.75kg. Bmi pun dah masuk line putih..

6mo ago

tidur mlm ank ok je.. tp siang tidur nya skjp2, dlm 1 jam tu 30 mint je tidur.. mlm plak ank awl tdur, kdang pkul 7 dh tdur sampai pgi.. mungkin sbb tdur siang dia x ckup.. nnti sy cuba ubah jdual tdur siang dia.. tq sis ♥️

bby sy pon same berat naik sikit sgt setiap bulan . fully bf lahir 3.6kg 1months 3.9kg 2months 4.7kg 3months 5.3kg 4months 5.7kg now 5months entah la berpe sbb 18/9 ni bru g kk 😅kdng risau 4months ritu bmi dah msuk graf kuning

7mo ago

bby boy

nnti jdi ok apabila baby dh bole makan..nnti lebih kan protein dlm makanan

7mo ago

okay, hrp2 dh boleh mkn ni berat dia naik cantik