Berat badan baby

Hi nak tnya ade tak cara utk naik kan berat badan baby? Timbang 4bln 5.8kg je.. mse 3bln hritu 5.7kg.. naik sikit sgt.. anak sy mnum susu fm shj.. dutch bby.. tu Bru tukar sbb mnum susu jenis lain dia jdi sembelit.. dutch bby ok berak ok.. cuma berat badan je xnaik.. ke sbb susu ye ?

10 Balas

ikut berat bby lahir macam saudara sya bby dia 2.1kg dan baby saya 3.1kg. baby saudara sya sekarang umr 1 tahun lebih tp berat msih 7.8kg ..berat dia naik turun kdg2 trun balik 6.9kg ..baby saya sekarang 3bulan 6.5kg ...kat sini baby awak sihat je cuma nurse yang risau sngat .. slpas saudara saya refer dktr pakar dkat private clinic ..dktr tu kata nrmal utk bayi yang lahir kecik berat susah naik ..klau bby lahir 3kg ke atas baru tak normal klau berat susah naik. walaupun anak suadara saya berat susah naik tpi dia sngat2 active 😂 memang kena tengok selalu sbb suka panjat meja dan kerusi ..badan kecik tp jgn pandang rendah kat dia 😂 jadi awak jgn risau selagi anak awak active

4mo ago

hi sis, baby sis minum susu apa ye dapat berat 6.5kg masa 3 bulan tu?

Pglmn sy la, umur 4-5bulan berat anak mmg tak naik byk sgt, naik pun dlm setgh kilo je.. Sikit sgt.. Mula2 risau pastu tengok dia aktif, minum susu main2, nak main je tu mungkin punca juga lagipun bby sy nak develop development baru (niarap, guling, push up mini) so mungkin bby sy nak ringan kan bdn pada usia tu utk development dia.. Slgi berat anak masih dlm carta putih ok laaa.. Sy tanya gak kawan, pglmn dia pun sama nanti 6 bulan naik byk balik

Refer graf. Kalau doctor or nurse tak mention apa2 pasal berat, x perlu risau. Lain baby lain perkembangan. Baby yg lahir 2kg tak akan sama perkembangan dengan baby yg lahir 3kg. Apa2 pun, tengok graf baby tu sendiri. Kalau steady naik, tak perlu risau. Asalkan baby active dan x ada masalah apa2 ibu2 tak perlulah risau. Berat baby bukan perlumbaan.

Kalau nurse takde cakap ape maksudnya ok laa , yang penting bmi ok semuaa ok .. macam saya baby waktu lahir 2.6 .. sebulan berat baby 3.6 .. lpastu saya stop bf .. saya bagi anak susu fm s26 , 2 bulan 4.8kg .. 3 bulan 7kg .. alhamdulillah , nurse takde cakap ape pon .. s26 sangat2 membantu untuk menaikkan berat baby ..

Kalau nurse or doktor cakap ok, maksudnya alhamdullilah ok tu.. mugkin baby nak ringa kan badan sebab nak meniarap.. orang tua cakap lah.. baby sy fully FM S-26, sekarang 3 bulan 6.1kg.. dulu keluar 2.7kg shja.. cuna susu tu kayangan sikit... tp alhamdullilah setakatni feedback ramai ckap s-26 ok..

4mo ago

hi sis, nak tanya berapa lama nampak effect minum s-26 tu ye?

anak sy dulu pon minum dutch baby jgk tp berat kurang naik.. mak sy suggest suh beli susu snow neo baby tu.. alhamdulillah, sesuai dgn ank sy.. tp harga dia mahal laa sikit utk 1 tin tu yg besar dekat 90.. tu dulu skrg tktau laa harga dia brapa 😁

Hi, ini pendapat saya ya. Selagi berat baby dalam graf normal. BMI okay. Doktor/ nurse tak kata apa-apa. Then it should be fine. Tak perlu tukar.

1y ago

Bmi tu tahap ketinggian dan berat badan balance atau tidak

anak sy dlu mnum efalte. .dia xnk so sy bg dutc baby alhamdulilah okay smuanya brat mendakdak naik bmi je problem skrng ank 11bulan. .

bpe oz bby mnum susu? selang bpe jam?

kalau bmi ok xpe