Berat badan

Mummy semua, macam mana ye nak tambah berat badan baby?? Baby 3bulan, baru 4.8kg hmm. Nurse kata berat tak memuaskan. Baby minum susu badan je takmau susu formula. Tapi dia kerap menyusu. Tolong bagi cadangan apa yg patut saya makan lagi hmm🥲🥲 #firstmom #SeriusTanya

7 Balas

Anak saya 3 bulan berat 4.3kg je. Berat lahir 2.7kg. Prolong jaundice turun berat jadi 2.5kg. Setiap bulan naik 500-700g je. 3 kali dah line kuning. Next month kalau line kuning lagi, kena refer doc. Saya direct BF. Baby selalu hisap 7-8min je. Sebelum baby hisap, saya pump dulu susu foremilk bagi keluar. Sbb tahu baby minum sikit je, nak bagi dia minum hind milk lebih. Susu saya bila pump, tengok pekat je. Alhamdulillah banyak je. Last check up tu misi ade suggest utk try bagi appeton baby drop. Saya baru nak try. Output baby - berak okay. Aktif. Tido lena. Jarang meragam atau sakit perut. Camtu lah. Tgh ikhtiar macam macam. Next month tengok lah macam mana. Kalau berat gitu jgk, saya positif Jela fikir, maybe genetik. Sbb suami duluu masa newborn pun masalah berat badan. Bila dah masuk sekolah rendah baru gemok. Huhu.

Sis xde msalah kurang susu badan kn? Ni few tips ibu2 share 1) mnum susu/horlicks 2) mnum mkn milk booster ada jual dkt shopee 3) klu susu tgh bengkak jgn bgi mnyusu terus pump/marmet kluar bgi x bengkak bru bgi mnyusu klu x nti byk sgt foremilk, hindmilk yg berlemak 4) bgi mnyusu setiap jam & jaga waktu tdur. Bykkn Mnyusu waktu 10pm-4am 5)paling penting jgn stress Lg pn bila baby smakin besar dorangkn lg active byk guna tenaga, kdg berat pn naik sikit2

xnk kata lebih2 ikut keturunan juga... baby saya ada sekali tu lps 1bln check up naik 5cm tinggi tp berat naik 200-500g ja... skrg 5thn tinggi 120+cm tp berat dlm 20kg ja... saya 160cm 50kg paling rendah dan kecil dlm kluarga 🥲

susu sis pekat x.minum susu fernleaf protein+ campur oat.biskut crackers bulat..isi ikan bt bulat2 campur dlm sayur..roti.. yogurt.. cheese.kerap mnyusu sebelah2 sampai kosong baru tukar.menyusu kerap wktu mlm

2mo ago

sy yg komen 1st tu, tp bkn sy tuan post ni.. yep betul tu puan.. sy sekadar nak bagitahu. sy bf susu tak pekat, breast kecik, kalau pam tak banyak hasil, tp berat anak naik lebih 1kg sebulan jgk.

Sis makan healthy food especially sayur hijau. Waktu menyusu make sure lama so baby dpt hindmilk. Baby kena tidur cukup esp waktu malam utk dptkan kualiti tidur. Susu waktu malam biasanya pekattt

Jaga jadual susu dan jadual tidur baby. Jangan skip penyusuan waktu malam.