baby nangis

normal ke atau sy yg masalah🥲 saya seorang ibu tunggal dan tinggal bersama ibu bapa dan kalau baby saya menangis kuat or x henti sebab dia jenis nangis habiskan dlu baru menyusu so kdg sy rasa stress kadang marah gak ngan anak rsa mcm nak teriak pun ada.. tp kuatkan diri je🥹 klu nak ckp meroyan or tekanan brsalin pn x pula kn sb baby dah 6 bulan atau masi boleh berlaku lg?kdg sy rasa mrah sgt rasa nak pkul pn ade .. tp sy x buat la mcm kuat kan mental cuma perasaan tu je ada mcm tu.. sy syg anak sya . ada any tips utk kurangkan rasa mrh tu x atau rsa yg mcm tu? #pleasehelp tknk berterusan sehingga anak mmbesar..

14 Balas

It's normal awak. Lagi2 yg 1st mom nie mmg x akan terkecuali isu2 nie.. Kalau awaķ rasa awak kuat dan boleh kawal perasaan mix emotion tu, kawal lah. Distract kan diri dgn benda2 lain. Contoh, ada kan me time untuk diri. Buat apa yg awak happy. Dekatkan diri dgn Allah. Elakkan diri dari terlalu penat dgn benda x penting. Mcm keje rumah tu jgn buat dalam 1 hari. Bahagi2kan keje rumah. Belajar untuk sabar. Kena set in ur mind baby nie tahu nangis sahaja sbb itu bahasa die dgn awak. Bila rasa nk marah, tarik nafas pelan2 hembus pelan2.. Rasa x okay, pergilah asingkan diri sekejap. Kalau anak dlm bilik, awak masuk toilet. Biarlah die nangis dulu, awak tenangkan diri. Bila perasaan dah okay, angkat anak peluk die. It will make u feel better. Bykkan peluk anak, n kiss anak nnt anak pun terbiasa. Nk marah anak pun x sampai hati sbb anak tahu mak die nk marah automatic die akan peluk kiss kita.. Fasa2 nie x lama dan akan berlalu juga. Nnt baby dah lebih 2 tahun, die dah tahu bawa diri die, die akan leka main sampai mak die x de sekejap pun die x kisah dah.. Tp kalau awak rasa x boleh nk kawal perasaan marah tu, nnt bgtahu nurse yg jaga anak awak. Awak boleh pergi sesi kaunselling. Kt sini awak nk luahkan segalanye semua boleh sbb private n confidential. Everything will be fine.

7mo ago

terima kasih😊🙏🏻

post partum bley jd smpi 2 thn sis.. bkn stakat dlm pantang je.. sye pun penah rse bende yg sme.. Lg2 ble kte da penat.. kdg biasa je baby nanges tp x tw la npe tbe2 rse nak marah kn? pdehal normal la baby nanges.. so ape yg sye buat ialah.. set kt mindset yg baby nanges tu normal/lumrah n akan bhenti.. bkn perkara besar pun.. next, jgn tlalu penat mksdnye ble baby tdo, kte rehat jap.. bru smbg wat keje.. mne yg larat buat, x larat bia je.. fokus baby dlu.. baby da 6 bln mksdnye da besar n awak da faham ragam nye & ape yg bley trigger baby nanges awak cbe elakkn.. contoh baby da bg signal nk nanges atau merengek2, awak biakn x angkat dukung so baby akn nanges lg kuat, so elakkn bia baby lme2.. awak dgr je dia nanges2 mnje trus angkat.. so kte pun x kn triggered ble dgr dye nanges kuat tu.. itu cre sye la.. mgkin cre org lain bbeza..

sis ada stress dgn benda lain tak? If ada maybe benda tu trigger marah dekat baby.. kalau penat, jgn segan minta tlg parents utk tgokkan anak sekejap.. ambil masa utk rehat, tidur bila anak tidur. Set alarm jika risau trlajak tidur, angkat baby cepat2 bila dia dah tunjuk cue nak meragam utk elak baby nangis lagi kuat dan brpanjangan. Tenangkan baby sambil cakap benda2 elok dekat anak then suakan susu. Jgn tggu anak bhnti nangis baru bagi susu sbb tu pun pnybab baby nangis kuat (dah lapar sgt). Semoga dipermudah urusan sis ye

7mo ago

i see yes mmg ada jugaklaa.. byk sbenarnya tpi x terluahkan rasa diri ni byk bt kesilapan dan kesalahn yg trbesar rasa x boleh hadapi tapi terpaksa terus hadapi utk anak kuatkn diri dah x tau nak ckp ngan spa tpi skejap2 sy boleh juga tenangkn diri cuma tu laa ada msa trtntu dtg.. hanya tuhan saja yg boleh bantu🥺🙏🏻

meroyan atau postpartum depression boleh start dalam masa setahun after bersalin sis. kalau berterusan better sis pergi jumpa doktor buat check up. PPD ni bukan benda boleh buat main2, bukan mengada2 je, memang betul2 penyakit dan macam2 sebab boleh affect dia. mostly hormon, stress, acute change of lifestyle etc. cepat2 dapatkan rawatan ya, untuk kebaikan sis dan baby juga.

7mo ago

i see thnk u sis for your respon😊🙏🏻

faham prasaan awk. kdg anak sy nangis pun, sy tiba2 terasa marah sgt sampai jerit kat dia marah dia tpi lpstu sy nangis balik sebb rasa sebrsalah pstu pujuk. ksian ank sy kdg2 sy tak boleh control emosi tp penat dgn keadaan sekeliling. suami pun tk membntu sgt. dia tau marah sy je klau sy emosi dkt anak pdhl sy pun tau penat. 😔

7mo ago

ye tula tu🥹tpi kita sebagai seorg ibu ni harus sabar dan itu mmg tugas kita utk hadapi smua . wlupn seemosi manapun ttp syg sgt ngan ank🥹🫰🏻

sy ingt sy sorang mcm ni penat sampai nk marah baby😔kadang sy terpukul..tapi bukan pukul kuat cuma babab kt pungkok dy ja kena pempers..baby sy baru 7 bulan..kadang emosi x stabil..bila sy babab dy sy nagis sendiri dn mintak maaf. cium peluk dy..tambah suami kerja shif siang mlm..sy pulak first mom..hug momy

7mo ago

i see sma la moms🥹smoga kta ibu2 sentiasa kuat dan bersabar untuk ank juga dan mmbsr dgn baik🥹🙏🏻

sy anak nak satu tahun setengah ni pun takleh tahan bila anak melalak sis.. 24jam setiap hari dengan anak, kalau kena hari meragam tu, siang dgr nangis malam dgr nangis, rasa nak marah dia jgk.. cara dia satu je, kena org lain tlg tgk anak kejap, gi tarik nafas mandi makan, kalau blh tak dengar bunyi anak

7mo ago

terima kasih🥹🫰🏻

Mental health sgt penting utk ibu dgn apa yg u lalui bkn senang sebagai ibu tungal so dekatkm diri dgn allah kasi kekuatan and bahagia kt bila dkt dgn allah sbb in the end of the day kt yg blh membahagiakan diri kt and bru la kt akan happy jga baby dgn tenang. Take care and semoga dipermudahkn

7mo ago

terima kasih sis☺️🙏🏻

sye nk kongsikn tips sikit utk baby kuat mgamuk , awak rajinkn baca zikir ya latif kat dia .. letak tangn kat dada baby and always baca zikir tu lg2 time dia tido atau masa nk bg dia tido ..niatkn supaya baby lmbut hati ..

Bawa anak jalan2 ke luar. ke taman, pantai, brisk walk. tak dapat setiap hari, seminggu 3 ke 4 kali pun OK berbual juga dgn keluarga dan kawan2 dgn apa jua topik yg kita suka atau luahan.