Anak dah setahun tp masih belum boleh jalan

Normal ka kalau ank sya dah umur setahun tp tak boleh jalan lg .. dia nak jalan pun dia pegang apa2 baru dia jalan .. satu lg bila saya buat isyarat bye dekat dia langsung dia tak blas dia tgk ja .. sya first mom so sya tak brapa tau sgt bnda2 mcm ni ..

5 Balas

ok la tu dah jalan pegang2, nnti sampai masa dia berjalan la sendiri.. berjalan ni perlukan kemahiran seimbangkan badan, puan latih la dia, jalan pegang2 kat tempat tak rata berhalangan mcm bantal2 ke toto ke cushion ke. anak saya jalan pegang2 dari 9bulan, boleh jalan sendiri 14bulan. isyarat tu pun sama kena latih kena biasakan jgk setiap hari. puan buat bye kat katil bila nak keluar bilik lepas anak bangun tidur tu, bye kat barang dalam toilet lepas mandikan anak, bye kat random people kat jalan.. buat je depan dia nanti ikut la tu insyaallah.. anak saya masa 6bulan orang bye kat dia dia tengok je, lepas dah berlalu jauh baru nampak tangan dia bye2.. dlm masa 1y kot baru org bye dia bye terus.. 🗝️ ialah bg anak peluang belajar, biasakan, tak buat bukan maksud tak akan buat, tp insyaallah belum buat je tu, latih anak ya.. if nampak terlalu byk lambat perkembangan boleh ajukan kat nurse @ paed utk cek

masih normal. 1st baby sy fully boleh berjalan tanpa bantuan masa usia dia setahun 2bulan 2nd baby sy sekarang 9bulan+ tengah fasa pegang brg utk berdiri. belom menapak ke depan. boleh bawak baby grounding. boleh stimulate baby atau ajar baby utk berjalan😊 boleh tengok mrs rachel. dia ada ajar baby cara nak bubye. cara nak sebut mama, dada. sambil tu awak kena demo sekali depan baby

7mo ago

Okay trima kasih 🫠

bg bby masa. klu dia blh jalan dgn bantuan means it's a good start. parents blh tlg bawa dia bertatih dlm rumah, or bawa pergi pijak pasir or rumput2 bg stimulate sensor kaki dia. tang isyarat tu, kena buat konsisten. cth ibu bye, ayah kena ajar ank utk respon..(angkat tgn dia bye semula). semua ni kena two way..baru ank seronok nak explore.

Kalau baby 1tahun 6 bulan takleh jalan lagi baru akan refer pakar. Inshaa Allah dah ada good step tu at least dia boleh bergerak even kena berpaut pada sesuatu. Kadang anak ni gigi tumbuh dlu baru jalan. Ada yg jalan dulu gigi tak tumbuh lagi. Tumbesaran setiap baby berbeza 🥰

7mo ago

Kena banyakkan ajar dia motoskil. Sangat penting. Grounding pun boleh bantu dia. Bagi dia pijak pasir, rumput. Even baling something pun dikira motoskill 🙂

Ank sy dulu umur setahun bru nk berjln.. Jln je jatuh.. Bila umur 1thn 3bln bru ok dia berjln bole berlari.. Nurse kata normal . Ade org ank nye 11bln da berjln.. Itu bonus.. Bdk2 xsme... 😉