Yang mana lebih mudah, bersalin normal atau pembedahan?
Voice your Opinion
Normal
Pembedahan

24247 respon

219 Balas

Hari ni sy hari ke 18 berpantang. Bersalin cser. Mula2 bleeding n mula contraction, opening baru 2cm. dr insert ubat lepas 8 jam cuma naik 4cm. 4 cm pun rasa macam sakit sgt2 dah. duk bygkan kalau nak ke 10cm tu sakit macam mana lah. Masuk labour room dr pecahkan air ketumban , baby dah berak. so kene emergency cser. Lepas dr bius dalam operation room tu trus x rasa sakit contraction, lega sgt2. Masa operation pun mmg semuanya berjalan lancar. cuma ada muntah in the middle of operation tu. Lepas operation , hari pertama sy baring je dari pkul 11 tu sampai ptg. ptg suami dgn mak dtg sy cuba mintak diorg naik trunkan katil. Hari ke dua baru berani bgun sendiri. sakit senak dalam perut. tapi nurse bukan main membebel suruh bgun sendri n berjalan jgn baring je. walhal tu pagi2 buta hari ke dua cser. kita mintak bantu naikkan katil sbb susah nak mengiring n bgun di marahnya kita suruh bgun sendiri. Bila dah kuat sikit sy jalan ke kaunter sbb nak tnya pasal penyusuan sbb 1st baby mmg clueless, kene marah pulak sbb berjalan2, kang jatuh susah. mmg 3 hari kt ward rasa stress sgt, dgn nurse yg mmg x mesra langsung. Dari awal kene marah. mula2 sbb masa contraction tgh dtg tu dia amek blood pressure. sy pun pgg lah tgn dia kata sat nurse sy tgh contraction. kene marah pulakk. nurse kata “awak x boleh lah macam ni, macam mana sy nak amek blood pressure!”. eh2 kau boleh sabar tak aku tgh sakit ni.Masa dalam operation room je semua nurse baik sgt, dr yg operate sy pun masa operate dia macam baca ayat2 quran/berzikir. Luka operation sy sgt cepat sembuh. hari 5 ke atas tu mmg xde rasa apa dah. luka pun kering. walhal sy tak jaga langsung. sy just dab2 lepas mandi. tgok pun sy x brani. anak sy pun x kene kuning. hari ke 7 dah discas kuning. Alhamdulillah allah permudahkan. sbb sy sgt struggle dgn breastfeeding. minggu pertama tu mmg mental sy down sgt.

Anak 1st saya normal. alhamdulillah masa tu dari mengandung sampai bersalin, dipermudahkan segala urusan. luka jahit sembuh dlm masa 2minggu . Anak 2nd, saya kena e-czer. sbb cord prolapse. saya dapat bius penuh, time nurse kejutkan saya, tahu2 dh beranak je. saya diberi ubat tanah sakit morphine. so bila sakit, tekan je button, nanti ubat tu mengalir masuk, and hilang rasa sakit & mengantuk sikit. tapi hari ke2, nurse cabut tube kencing, ubat tahan sakit pun dh distopkan. Allah je tahu bertapa seksa nya masa tu. nk bangun dr katil, rasa perut ni nk tercabut dgn rasa badan beratnya, sakit bisa tak yah cakap, rasa nk nangis je masa tu. plus malam lepas czer saya demam. hari ke3 alhamdulillah dpt discharge. sambung balik demam selama 2minggu non stop. sbb saya rasa terlampau sakit kt dlm perut tempat czer tu. hari ni dah masuk hari ke28 pantang. alhamdulillah makin better walaupun kadang terasa bisa dlm perut, and kt bahagian parut sekali sekala je rasa mcm kena siat & tertarik. tapi no complain, sbb makin hari saya rasa ada improvement. tak sesakit the first 2weeks. overall, saya prefer normal. walaupun contraction kencang bagai ribut taufan, saya taubat tak mau czer 🥲

Pengalaman saya czer ank pertama kerna songsang bersalin 2014 masa tu bius separuh badan sepanjang bedah d mulai smpai selesai memang x rasa apa2.. Lepas hilang bius batuk sush n bergerak pun susah krna mw jaga jahitan bawa perut.. Mahu 1bulan juga rasa siksa bergerak lebih x boleh.. Ank ke2 syukur brsalin normal 2019 tapi lebih duet masuk belon..start jm4 masuk kn belon tu mmng skit smpi Jm2 subuh bru bukaan 4cm smpi lh pagi jm7 menahan skit bukaan cm tu mmng skit..jm8 pgi bru brsalin jahitan pun truk..ank ketiga pula normal 2020 tanpa paksaan.. Bby mw kluar sndiri.. Tanda2 mula skit jm6 pagi Msih stady smpi jm8 malam.. Bila dah jm8 lebih mula rasa x tahan tgu bukaan jm9 mlm trus minta doktor pecah kan ketuban sbb dah bukaan 8cm sdh.. Jm10 brsalin dn jahitan x brapa truk.. Bagi pengalaman saya normal or czer mmng dua2 skit.. Cuma normal 1kli ja rasa skit time tgu bukaan cm tp klu czer ni kesan nya perut jngkaan masa pnjng untk penyembuhan tu..

hi mommy2 semua..seronok bca pngalaman mommy2 semua..rsa mcm family.. tahniah pda smua mommy2. anda smua hebat x kira normal atau czer. sya alhamdulillah normal juga..anak pertama.sakit contraction tu smpai sya mtk nurse belah perut sya..dh la hmpir 3hri sya kena contraction..huhu.. sya lahir ank pertama. sya skarang ni rsa syang nk jauh2 dgn anak. g toilet sembelit pon rsa dh rindu kt anak. anak sya jenis suka bangun mlm.kerap. jadi ibu sya nk dodoikan tuk bagi laluan sya tido dan rehat. tapi itu pon sya x bagi kt ibu sbb rsa awkward xda anak kt tepi..last2 sya ambk ank sya tido ngan sya.. mcm ini rupanya perasaan jadi ibu. seronok🥰.wlpn hmpir nk naik gila awal2 dlu jaga sbb suami pjj dan x ckup tido.huhu

3y ago

sis kita nie mcm sama lh.rasa sakit yg sy rasa pun ada 3 hari.contraction Baby tu kuat.jadi dokter tk mahu bagi letak ubat.sy di saran kan besalin awal sebap gula dalam badan tinggi.tpi setelah masuk wod cek gula dekat sana.tdk pernan pun tinggi .dan sy melahirkan normal.alhamdulillah anak pertama jgk.klw nampak baby sy kadang tdk sedar jatuh air mata sebap masa nak besalin banyak hal yg sy fikir .sy fikir bila sy tdk dapat di selamatkan siapa yg. akan jaga anak sy.siapa yg akan faham kan dia.bagi susu dekat dia.dan jaga dia dengan baik. tpi alhamdulillah Allah masih kabulkan doa dan berikan umur yg panjang dekat kami sampai lah sekarang baby dh masuk 13 hari

pengalaman aq...anak 1st czer bergerak laju je dlm pantang...x sakit tau2 dga baby ngs je...tp kesan dia hari2 sakit belakang... anak 2nd ni normal...contraction tu perrhh x tertanggung rasanya...pada aq contraction lg sakit dr teran nak kluakan baby...tp kesan dia..xleh gerak laju2...jahitan aq ada trjarak sikit maybe sbb buang air keras kot..jd jahitan lambat baik...ssh jaga sikit... jd pada aq dua2 ada lebih ada kurang...

2y ago

kalau pd sy mmg nak normal je, tiga² anak smua lahir normal, sakit contraction mmg ssah nak ckp tpi hanya sekali je , klo sakit lahir czer behari² ...sy bru je bersalin pd 26hb syukur dpermudahkn wlpn sbnarnya byk dugaan dr baby songsang dan kena ecv lpastu lega dpt bersalin secara normal...tgh berpntng skg dan kena cek kuning anak...

Pengalaman sy .. ank 1st normal alhamdulilah contraction dpt rasa skit sikit je bila dh leking smpai hsp dh 4 cm bila dh kne selok dc kata dh 6 cm terus tolak gy LB .. meneran sakit sikit je sbb baby ksi kejasama koyak sikit je bila jga jahit 2 minggu dh baik kering 1 bulan dh bole pkai seluar jeans .. hahah buang air besar 2 hari je sembelit lps to dh lembut najis Anak 2nd ni czer rasa mmg x sakit mse bius bila bius dh hilang sakit dy jgn ckp mcm hilang separuh badan pedih dy pehh skit .. 2 minggu lebih luka dh kering sikit ii 2 minggu jgk dh bole jln laju mse awal ii balik uma 5 hri kne jln slow batuk sakit bersin sakit ketawa sakit .. skg still dlm skit lgi dgn pingang bila bediri lama ii

sy baru bersalin ank first 2/6/21 .. emergency czerr sbb fetal distress.. sempat merasa contraction dari pukul 8:00pm sampai 1:15am.. 1:30am air ketuban pecah dkt rumah.. trus pegi kk.. check jalan baru 4cm.. pastu trs ke hosp doc check jalan baru 5cm.. check jantung baby daa lemahh.. sbb contraction da lamaa .. lpastu decide hntar pegi hospital besar .. duk layan contraction dlm ambulans Allah jee tauu.. kul 6:30am cmtu smpai hosp besar.. doc check jalan masih 5cm.. doc suruh teran xblh.. jantung baby dah lemah.. so diorang pun bt keputusan utk czerr.. terpksa lah czerr.. walaupun perit czer nie.. tp Alhamdulillah bilaa tgk anak jaaa.. rasa sakit hilang.. nie pengalaman lah ank first..

Sy emergency czer stlah 8jam dlam labour room, bukaan smpai 5cm ja, sblum masuk labour room kena induce, hari pertama dan kedua masuk ubat 2 biji, pastu hari ketiga masuk belon baru 3cm, nama dh hntar ke lr, masuk lr kena pulak drip, contraction bukan main2, 2 minit skaki datang tapi takda progress, hntar ke bilik ot smpai tak larat nk jawab soalan doctor hnya mampu bagi isyarat tangan je sbb contraction masih ada, doc cucuk epidural apa semua, pastu tngok anak dh kluar alhamdullillah 🥰 tapi dapat tngok sekejap je sbb baby kena hntar nicu, duk dlam ward mencabar jugak nk bangun ke tandas, sbb taktahu cara bangun yg betul, seksa masa tu 😢

Tak tahu nak cakap mana paling mudah, depends org yg lalui. Ada org prefer cser, ada setengah suka normal. Tgk keadaan kes juga. Yang pasti nak melahirkan seorang anak bkn mudah ABC, byk kekuatan minda, emosi dan kekuatan. Bg saya sama je sakit cser or normal, mmg tak blh dibandingkan semua melibatkan nyawa seorg wanita bergelar ibu. Tahniah bg ibu2 yg dah lalui fasa melahirkan.

3y ago

Betul tu, sy pun fikir mcm tu.. takda beza pun kalau nak dibandingkan..

Saya anak pertama normal.. Tapi tuhan je tau peritnya. Saya bengkak kat bawah waktu keluar labor room + bnyk jahit. Saya sorang2 dalam labor room kesakitan..nurse kat luar sembang bagai. Dah la 1st time mom. Seminggu saya takleh duduk lama nak bagi susu/tukar pampers anak. Probability nak kena jangkitan kuman pun tinggi. Saya memang nangisss je. Dah la pjj perlis sarawak. Kalau tak baik jugak luka taktau lah.. Nak urus sendiri anak. Doa je tuhan sembuhkan cepatt. Sampai husband sendiri cakap sorang ni jela anak kita. Saya trauma betul nak bersalin hosp kerajaan dah. Trauma juga nak bersalin lagi.