Assalammualaikum boleh ka baby usia baru 15hari tak pakai barut..mak mentua saya kata jangan ajarkan

Nnti baby bnyak meragam...btoi ka? Saya dri awal nk beli tapi mak mentua janjikan nak buat sendiri tapi sampai saya dah selamat bersalin pn masih tak buat...saya ad mintak izin suami nak belikan barut kat tiktok boleh pulak dia tanya mak dia🤦‍♀️apa saya perlu buat ya...??? Bantu saya please saya first mom😢tak dak pengalaman🙏

11 Balas

Sya dri ank lahir sampai dh 30 hari sya tk pkai pun barut . Sya bli tpi mil sya kata tkyah pkai la sbb ksian baby mcm lemas kita kan dh bedung . So sya pun tak pkaikan la . Rugi ja barut sya beli tu 🤣 dlu msa pregnant pun mmng sya taknk bli barut pun sbb sya bca tak jdi msalah pun klau tak barut tapi mil suruh bli bila dh beli dia pun rimas tgok cucu dia pkai barut so tak pkaikan la . So far okay ja baby tak barut cuma kna rajin sapu mnyak telon and bedung ja

Awal2 baby lahir saya ada jugak pakaikan anak barut tapi anak saya bila time malam berpeluh even tidur dlm aircond. So saya tanggalkan barut sbb kesian takut anak rasa panas and nanti timbul ruam pulak. Tanya Dr pun Dr cakap bukan satu keperluan pun barut tu and so far anak saya okay je tak pakai barut.

kalau awak tanya doctor diorng semua sgt tk suka orng pakaikan barut dekt baby… bukan apa, sebb baby ni dia bernafas guna perut bukan dada jadi bila dipakaikan barut dia akan ganggu perut tuh untuk mengembang sewaktu baby bernafas…nak pakai boleh jgn pakai ketat ii lah

skrg ni musim panas. kalau anak dh pakai baju barut dh tak perlu. tapi mcm anak sy senang naik ruam panas. jd sy tanggalkan baju dia dn pakaikan barut je wktu siang. mlm baru pakai baju. btw anak sy baru nak masuk sebulan

macam sya, sya beli barut. siang sya pkai kn barut. bila mlm sya xpkai kn pon. letak mnyk tyt shja. alhamdulillah oky je. barut ni ade xpe,xde xpe.tk mnjdi stu mslh mhupun kewajipan untuk mmbeli.

dr ank 1st x pakai barut, asalnya sbb bila pakai barut , barut naik smpai ke leher & ruam kt bhgian dada. ank no 2 bru sebulan pon x pakai barut. so far Alhamdulillah ank2 ok

MIL sy pula bising sruh pkaikan barut . tapi sy buat xtau ja . eya² kan saja klau dia cakap hahahahahha sbb anak kita kan kita yg fhm mcm mna keadaan anak tu .

x barut pun xpe sis. sy pun x barut ,x bedung pun. sarung kaki tangan pun x pakai pas hari ke7..ok je. lagipun cuaca panas, sian baby,tdo pun peluh2..

saua tak pakaikan pun barut kat anak. just pakaikan je balm/minyak telon setiap kali tukar pampers .. setakat ni ok je

sebenarnya barut baby kalau pada sya pnting jugak sebb nk elak angin msuk pert .. nak elak pert kmbung