Barut baby perlukah?

Hai mommy saya nak tanya kalau baby tak pakai barut perut akan kembung ke? Mak mentua saya selalu paksa pakaikan barut, tp saya baca doc dah tak recomend pakaikan barut dekat baby sbb baby masih belajar bernafas dengan perut, lepas tu baby saya ni cepat berpeluh kalau sy pakaikan barut mesti dekat perut dia merah2 macam ruam, jadi saya buat bodoh je kalau mak mentua suruh saya pakaikan barut untuk baby

4 Balas

Baby saya tak pakai barut juga sis dari awal lahir sampai sekarang dah nak masuk 2 bulan. Asal asalnya misi tak bagi pakai lagi sebab nak keringkan tali pusat, and biar tali pusat tertanggal dulu. Tapi bila dah tanggal saya asyik terlupa je nak pakaikan barut, last last sampai sekarang takpakai pakai. Setakat ni baby tak ada masalah perut kembung. Saya ada baca kajian dan ada doktor bagitahu jugak benda yang sama, angin tak masuk dari luaran tapi dari pemakanan. Tapi saya tak pasti sejauh mana kesahihan nya, tapi tak silap saya barut tak ada kaitan dengan perut kembung tu. Saya tak ingat pula doktor mana cakap.

1y ago

ank sy dh 33ari arini. dh 2ari sy xpakaikn barut. kalo pakai,nt mst kebwh.pas 2 dia berak trkena barutnya. jd xpakaikn.

Tak awak. Perut kembung tiada kaitan dengan pemakaian barut. Perut kembung boleh jadi disebabkan posisi penyusuan sama ada direct feeding atau bottle feeding, cara bancuhan susu formula jika baby minum susu formula, fungsi usus bayi yang masih lagi belum matang, overfeeding ini antaranya. Nak elakkan perut kembung pastikan posisi penyusuan yang betul, elakkan overfeeding, sendawakan baby setiap kali penyusuan, buat urutan ILY. Harap membantu 🌹

Ntah la sis. Sy first mom. Baby baru 1 bulan 10 hari. Sy start pakaikan barut bila pusat baby dah jatuh (hari ke 9). Tapi sy hanya pakaikan waktu pagi je, tengahari sampai malam sy tak pakaikan sebab panas. Kesian baby, badan sentiasa rasa lembab & berpeluh. So far, baby ok je. Perut kembung ada jugak..tu pun sebab angin masuk waktu baby menyusu @ menangis.

Kalau saya pakai kan waktu malam je . Siang saya x pakai kan sbb skrng musim panas . Saya pakai Time waktu malam je s