Ikhtiar mngndung slps keguguran

Nk tnye mummy2 yg pernah mngalami keguguran n lekat mngndung lg dlm ms yg singkt apa penjagaan mummy selepas keguguran? bape lm berpntang? ada amalkan mkn jamu atau supplement x? berharap sgt dpt mngndung dan melahirkn ank dgn selamat..penantian 6 tahun masih mnunggu kehadiran zuriat..

19 Balas

Sy pernah kguguran awal tahun ni lepas 6 bulan baru lekat lg, xda amalkan apa sgt pun.. Just bpantang dlm sminggu consume acid folic rajin pg berurut then amalkan minum air kelapa bakar selebihnya hanya merancang ikut waktu subur guna opk tu la. Semoga dipermudahkan ya.

Sy ggur ogos 2019...Alhamdulillah lekat semula okt 2019. Haid xsempat dtg dlm tempoh tu... Ms tmpoh bpantang xde la pantang beria.. Cume ms tu musim buah2..durian,duku,manggis,rambutan.. Bpantang buah je la.. Ais xminum sgt sb blm ni pum xberapa suka sgt ais..

Sabar ye sis.. Semoga dipermudahkan segala urusan.. Saya gugur dlu baby 8mggu..itu 4thun lpas... Lama jgk nk lekat balik... Now baby dh 12mggu inshaallah... Saya doa sis pn dpt mengandung lg soon.. Saya pn sama dh 6 thun tggu...

Sabar ya awk,semua ada hikmah nye, sya lps kguguran Thun lps Bulan 10 sya pantang 44hri Sama mcm org lps bersalin, n nak pregnant blik lama Jga,Alhamdulillah now dah Nak 4m,kene sllu positive n jgn Lupa mkn Folid acid OK ❤

Sbar ya sis..sy pernah gugur bln 10 thn lps dan preggy blk bln 3.sy xmkn apa2 ubt ..jamu..mndi akar kayu je ..p mgurut sikit..skrg tngu hari ja nk brnak...

Sy pntg 2 mgu je..lpstu xmkn jamu ppe pun..dekat 8 bulan bru lekat lg..now da 19w5d alhamdulillah😍

5y ago

Sama la sis, skrg 19w5d..sis da rase ke prgerakan baby? 😊

Bagi badan n emosi sedia betul2 dlu, pantang mcm org dah bersalin juga. Dulu sy pun ggur julai 2018 tp sykur okt 2018 lekt. Now my baby almost 3 month. Cuma sy makan folic acid sblum mgdung masa tu. Bgi haid sis kluar utk 2 ke 3 bulan dlu baru cuba lagi. Hopefully u and ur husbnd made it this time😉

sabar ye sis ... sy pernah keguguran bulan 8 baru2 ni n melalui proses d&c.. sy brpantang suami 90hari,pantang makan 60hari, dan takde amik suplement apa2..just mkn air akar kayu bidan bg untuk cepat kecukkn peranakkn. .2minggu slpas brpntng sy berurut la sis betulkan/matikan uri balik org tua ckap...Alhamdulillahhh period yg ke 3x slepas gugur dah lekat trus skarang ni dh 4w3d😊

Sama dengan sy sis.. Sy pantang 2minggu..lepas tu sy continue consume folic acid dan ikhtiar dengan opk test.. Test waktu subur kita bila.. Alhamdulillah skrg ni sy dah pregnant