mandi di hospital lepas bsalin

Nk tnya, lepas bsalin, mcmana ibu2 semua mandi terutamanya di hospital gov. Sbb badan lemah lagi, larat x?.. Pastu mndi air paip sejuk biasa tu ke mcmana?? Ke xperlu mndi dlu? Balik rumah baru mndi??

17 Balas

Sy mandi je..tp slow2 lh..kt hosp gov pn ada water heater.x sanggup nk tggu blk rmh.mcm hr 2 sy msk wad lmbt sbb wad penuh..lps 2 kena thn lg sbb ank kuning.

Adik sy mandi jer masa kat hospital. Ada air suam dlam bilik mandi. Tapi waktu melawat je la sb blh tlg tgokkan baby masa mandi.

Wajib mandi wiladah sis. Lg pun lps bersalin bdn kotor dgn peluh berjam2. Nurse bising nti kalau mak2 ni muka selekeh, bdn bau kepam.

5y ago

Mandi wiladah tu bukan lepas tempoh nifas (anggaran 40hari) ke ?..

Ada water heater kat hospital tapi sebab saya geli nak mandi tempat org saya mandi je kat rumah..balik rumah terus mandi

dlm islam kene mandi wiladah sebaik saja lepas bersalin . ramai ibu² yg terlepas pandang bab ni😊

5y ago

ohh okey . da phm dr apa yg sy faham . wiladah bg wanita keguguran ataupun yg bersalin tanpa ada darah nifas . tetapi jika ada darah nifas kene mandi wiladah dan nifas serentak selepas nifas habis . dan bacaan perlulah disebutkan utk kedua² jenis mandian . point yg penting supaya tiada kekeliruan .

Saya bersalin tgh malam, tgh ari sok terus discaj. Mandi kat umah je hehe

Kalau wad bsalin tolet ada air panas sis.. bettera mandi