ubat tambah darah

Nk tnya ibu² kt sini...ubat tambah darah wajib mkn kh...sbb sy baru² lagi pregnant....skrg ni sy muntah teruk....nk mkn apa pun x dpt...so sy nk minta pndgn smua lah....

2 Balas

Biasanya supplement yg ibu kena makan doc akan bagi, folic acid, vit B & iron. Ada jugak yg combine sekali tiga2 ni, mcm Obimin Pluz, New Obimin, Maltofer, etc. Masa saya baru 3 months preg, pergi KK, nurse bagi tiga2 jenis tu separately. Then, sambung check up dkt swasta je, doc bagi Obimin pluz. Couldnt consume that, tiap kali makan, lepas 30min, terus muntah. Taksesuai dgn saya kot 😬 lepas next tca, doc suggest Maltofer pulak. Alhamdulillah yg tu boleh terima. Asbab lah bila takmakan je maltofer tu, rasa lemah, mcm nak pitam. Jadi, hari2 makan. Dikira wajib la hari2 amik ☺ depends dgn lain2 org, better jumpa doc, tanya pasal intake iron tu. Takut2 ada org, badan dia dah tinggi iron nanti overdose pulak. Macam awak, kata muntah2 kan, so bagus jumpa doc dulu tgk sbb apa muntah, then maybe doc suggest boleh makan iron. Overall, pendapat saya, lebih baik makan iron supp tu dari mula bersalin sampai la habis pantang 🤗

5y ago

Kalau awak muntah2, kena bagitahu doc, tukar ubat lain. Ada mcm2 brand ubat iron ni. Kalau muntah2, bazir je makan. Semoga dipermudahkan waktu mengandung awak 😉

Wajib sis.. Sbb ibu2 ni membawa baby.. So.. Perlu lbh darah merah.. Ibu2 akan kurang hb dan ubat iron tu penting.. Bhya kalau hb bwh 11..klu ada bad reaction lepas mkn ubt tu.. Inform nurse.. Nurse akan tukar ubt

5y ago

Ok tq ats pndgn puan....sy usha jgk mkn ubat tu wlpn muntah....