scaling gigi

Nk tny siapa biasa buat scaling gigi ms pregnant? Sakit tak? Lps brnk mcm xsempat je nk scaling sbb jauh dgn fmly nk mtk tolg jagakan baby plus mak xbrapa sihat. Gigi plk tetiba skt n doktor advise buat scaling.. seriau la plk google image scaling td so baik tny sini?

17 Balas

First buat memang rasa sakit sikit, sebab tak pernah buat pun...huhu sakit pun sebab tekanan air dia kot nak bersihkan karang gigi kita tu..tapi tahan jer lah sis...untuk kebaikan gigi kita gak...sakit tu sekejap jer rasa cam ngilu pun ada...tapi lepas tu rasa loya lak buat...last² balik tu sy bantai air sunquick hilangkan loya dia..huhuhu

Alhamdulillah dh buat hari tu.. Rse nyut2 la sikit, frst time rse cm tu mngkn sbb prgnt gusi snstve kn.. Mlm tu slow2 la rse denyut tu hilang.. Ni sbb mmg gusi sakit sikit dgn pluq tebal.. Tp lps tu mmg lega xsakit ap.. Rse selesa gigi.. Gusi pn xsakit 😁 tp kena rse kumur dgn listerin dgn gosok gigi

Sy ada buat scaling first time masa tu 13w. Ada apointment doc. Sakit sgt3 ngilu darah byk keluar. Buat dkt klinik gov. Menyesal mmg taknak buat dah. Tp tanya kwn2 yg buat di klinik swasta okay je siap rasa strwaberry lagi 😂😂 sbb first time buat kot sbb tu sakit

Pnah buat masa preggy 12 weeks mcm tu, pastu org yg tlg pegangkan mesin suction tu meralit, dia ltak je benda tu kt bwah lidah kita smpai sedut isi2 tu, 2 hari lepas tu naik ulser sbb suction tu kuat sgt smpai luka 😢. Terus xnak pergi klinik tu dah.

4y ago

Haah yg sedut air liur tu. Geram je dia boleh berkhayal. Mula tu igtkn isi dh xde, rupanya ulser je 😂

Scaling xsakit sis cuma sengal je pastu😂😂 pas gosok gigi nak kumur mmg sengal rasenya hahaha,tp kalau xpernah buat scaling mmg sakit sikit n lama lah sikit nk selesai, sy aritu dh pernah buat so bila pregnant ni doktor buat kejap je dh selesai.

4y ago

Oo..itulah psl..xprnh buat so nervous plk tmbh2 gusi tgh skt plk ni...tp seronok tgk result after scaling tu just wonder mcm mana la rs scaling tu haha😁😁

Depends kt doc tu la buat mcmna tahap kesakitan tu.. Apa2 psl gigi better buat sblm kandungan masuk 7bln, lepas dr tu mmg xblh buat apo dah 😁

4y ago

Boleh je.. sy tampal n scaling gigi masa 32w..

Saya prnah scalling gigi masa 34weeks. Ngilu je rasa, tgok darah rasa mcm nk muntah je. Bila dh hbis tu rasa lopong2 je gigi ni.

4y ago

Haah. Mmang puas hati. Cuma time scalling tu jela terkejut terkejut sbb sakit

Saya pakai braces. 2 bulan sekali scaling gigi. Tk sakit pon. Tp baby kejap2 tendang. Terkejut agaknya 🤭😂

Scaling sakit klau tak penah buat atau jarang2 buat. Banyak plak and karang gigi mmg trasa sakitnya 😂

Tak sakit kalau sis pegi check setiap 6 bulan sekali . Yang sakit bila bertahun tak pegi

4y ago

kalau tak pernah buat mmg akan rasa sakit n nyilu lah. tp xde lah mcm sakit cabut gigi tu. boleh tahan jer. nak beranak lagi sakit. 😁