nk tanye

nk tanye klau prgent blh x mkn ubt batok...batok dh lebih seminggu sakit sangat bila batok bby dlm terasa mengeras....blh x mummy2x share sikit...

21 Balas

Bln lps pun sy selsema n batik teruk smpi sakit perut bila batuk. Dktr bgtau ubt batuk n selsema utk ibu mengandung biasenya yg jenis X mengantuk. Pastu dktr ckp boleh je mkn gula2 batuk mcm jenama ibu & anak, strepsils, fisherman friend Tu..

Jumpa doktor. Saya pergi klinik swasta, doktor bagi ubat batuk herba tapi tak elok jugak. Pergi kk, doktor bagi ubat batuk biasa. Makan sebelum tidur & jangan lebih dos doktor kata. Makan 2 hari je ubat, terus elok batuk

4y ago

Ye awk.hehe

Ubat batuk cap ibu dan anak elok sbb dari herba, tapi jgn ambil kerap ubat batuk atau blh jmpa doc. Cara betul ambil ubat batuk, lepas mkn ubat batuk jgn minum air selama 5 minit. Minum air suam jgn minum air sejuk.

Mcm saya batuk xamik Apa2 ubat saya cuma bancuh air asam jawa letak gula Skit minum suam2.. Alhamdulillah batuk 3minggu lbih lps minum tuu lega dh..saya minum shari 2 kali

Bgtaw doc yg awk da batuk lebih smggu nanti doc akan bg ubat biji kaler kuning mmg elok.. Sy pon batuk pas mkn 2 3 hari alhamdulillah ok da.. Jgn biar batuk tu lame2

Better consult dgn doc dulu... Kalau saya, doc larang minum ubat batuk (jenis syrup) sebab boleh melemahkan baby. Jd doc beri ubat jenis pil (tak ingat apa namanya).

Ade doc tu bagitau kwn sy, klau x nak makan ubat batuk, boleh try makan vitamin C 1000mg. Kwn sy mase pregnant, dia batuk2 gak, then amek vitamin C, okay dh.

Lebih bagus Pergi klinik sis , minta ubat dekat sana.. saya takut nak makan ubat suka-suka selain yg dr sarankan..takut effect pada baby nanti

Jumpa doktor, akan dapat ubat batuk dan antibiotik yang sesuai untuk ibu mengandung. Atau boleh pegi farmasi.

samalahh sy sis.. batuk x henti2.. sampai sakit perut .. rasa nk mngis stiap kali nk batuk.. ☹️