breastmilk

Nk tanya kalau kite full bf... Tp I pump n stock up sebab baby tak nak df... So bila kite keluar jalan2... Mcm mana nk bawa Susu eh? Kalau bawa dlam cooler bag... Macam mana nk bagi bby minum Kalau Dia nangis...so confused... ?

1 Balas

bila kte pnaskan susu tu hnya berthan 4jam jew kt luar..sis pnaskan dlu sblum bwa kuar g jln2..Tpi bila bby dh sntuh air susu tu hnya berthan sejam jew..

5y ago

Sy dlu baby mmg refuse df dari usia beberapa hari lagi. Mmg dh biasa dr anak ke 2 hingga ke 3. Cara sy, b4 keluar pump dlu, susu yg di pump, beri baby minum dlu sebotol n standby sebotol. Susu fresh boleh bertahan 4jam. Then klu kita keluar, lebih dr 3-4 jam sy akan masuk kete utk pump semula. Skrg mana2 mall pun dh ada bilik menyusu, klu x de blh ke surau. Sbb anak sy hanya nak susu fresh bila sy ada, tapi df dia xmau. Boleh follow fb "EPMOM support Group (Malaysia)" nanti byk boleh belajar dari senior2 😊