Cara buat stock susu

Hi semua. Saya masih dalam cuti bersalin so bagi susu sama ada df. Saya nak tanya macam mana nak curi masa utk pump buat stock kalau baby df. Kekadang saya takut kang saya pump anak bangun nak susu dkt breast takde susu. #pleasehelp

4 Balas

lepas menyusukan anak, boleh try pump. takpe kalau dpt sikit pun. boleh kumpul stock sikit2. lama2 nnti dia akan jdi banyak mengikut demand anak dan berapa kerap awak pump. atau pun sebelum awak menyusukan, awak boleh pump juga dalam 20 minit. sy buat mcm tu alhamdulillah masih banyak susu saya even lepas pump dan anak nak df.

sbnrnya takde istilah breast kosong sis. cuma breast akn trasa ringan lepas pump/mnyusu. even sis lepas pump then direct bf bby, tetap ada susu tu. jgn risau

buat tandem..sebelah pum sbelah nyusu..kalau time nyusu tu,sebelah menitik boleh pakai milk collector je..simpan sikit2,nnt sama kan suhu then baru campur..

2y ago

even dpt 1oz je,kalau 12kali sehari nyusu boleh dpt 12oz tu..

Hi. Kalau saya lepas anak df dan masih breast belum kosong. Baru saya pam. Lagi anak saya susah nak menyusu sb jaundice lama

2y ago

Masa ank nb saya gap pam 4 jam sekali. Tapi depends kalau mommy rasa kosong dah okay je. Stop pump. Banyakkan minum nanti ada susu balik. Tapi kalau tak sempat pump anak kerap susu tak perlu pump pun.